Na hlavný obsah

Minister vnútra zhodnotil svoje prvé kroky po nástupe do funkcie ako „pomerne dynamické“

Priblížil, na čo sa chce v novom roku zamerať.

Minister vnútra zhodnotil svoje prvé kroky po nástupe do funkcie ako „pomerne dynamické“
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

V novom roku sa chce minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zamerať najmä na stabilizáciu Policajného zboru (PZ) a zmenu krízového riadenia.

Za ďalšiu prioritu označil to, aby zákon platil pre všetkých. Svoje prvé kroky po nástupe do funkcie zhodnotil minister ako „pomerne dynamické“.

„Myslím si, že na úvod sme potrebovali urobiť poriadok na ministerstve. Nielen v PZ, ale v rámci celého ministerstva ako takého. Postupne auditujeme stav, v akom sa ministerstvo nachádza, postupne vyťahujeme jednotlivých kostlivcov a problémy, ktoré nás čakajú a ktoré budeme, samozrejme, riešiť,“ komentoval.

Za dlhoročný problém označil minister personálny podstav v Policajnom zbore. „Ak chceme zabezpečiť obyvateľom bezpečné Slovensko, potrebujeme na to aj policajtov,“ skonštatoval.

Vzhľadom na stav verejných financií nepredpokladá veľkú valorizáciu platov. Zlepšiť chce však materiálno-technické zabezpečenie. „Pretože nemajú elementárne veci, ako je výstroj, výzbroj, nemajú dokonca ani ponožky,“ podotkol.

Policajtom by chcel vrátiť tiež pocit úcty a dôstojnosti. Počas uplynulých krízových rokov si podľa neho nevypočuli nič dobré ani od predstaviteľov štátu, ani od občanov.

Jedným z hlavných cieľov do nového roka je pre Šutaja Eštoka aj oblasť krízového riadenia. „Chceme zapracovať na veľkej zmene krízového riadenia, pretože za tri a pol roka štát vždy zlyhal. Boli tu iba samosprávy a dobrovoľníci, ktorí sanovali pomoc štátu,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko