Na hlavný obsah

Zelenskyj: Putin je predátor, ktorý sa neuspokojí so zamrznutým konfliktom

Ukrajinský prezident vyzval západ na vyššiu pomoc.

Zelenskyj: Putin je predátor, ktorý sa neuspokojí so zamrznutým konfliktom
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin je predátor, ktorý sa neuspokojí so zamrznutým konfliktom, povedala v utorok (16. 1.) hlava ukrajinského štátu Volodymyr Zelenskyj na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose vo Švajčiarsku.

Západ ukrajinský prezident vyzval na vyššiu pomoc Ukrajine a na to, aby jej pomohol získať vzdušnú prevahu nad Ruskom. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Západ by mal podľa ukrajinského prezidenta prejaviť jednotu a nedopustiť, aby Rusko na Ukrajine zvíťazilo. Pre obavy západných krajín z eskalácie podľa neho Ukrajina vo svojej obrane proti Rusku stratila drahocenný čas. Zelenskyj tiež povedal, že akékoľvek zmiernenie tlaku na Rusko predĺži vojnu na Ukrajine o roky, uviedol Reuters.

„Po roku 2014 boli pokusy o zmrazenie vojny v Donbase. Boli tu veľmi vplyvní garanti, nemecká kancelárka, francúzsky prezident. Ale Putin je predátor, ktorý sa neuspokojí s mrazenými produktmi,“ citovala agentúra AFP zo Zelenského prejavu na WEF. Putina označil za samotné „stelesnenie vojny“.

Potreba vzdušnej prevahy nad Ruskom

Zelenskyj tiež vyhlásil, že Ukrajina už získala prevahu nad ruskou flotilou v Čiernom mori, čo jej umožnilo začať opäť vyvážať svoje produkty. Teraz by potrebovala s pomocou Západu získať tiež vzdušnú prevahu nad Ruskom.

„Naši partneri vedia, čo potrebujeme a v akom množstve,“ pokračoval s tým, že Ukrajina dokázala, že „vie zasiahnuť ruské vojenské lietadlá, ktoré doteraz nikto nezostrelil“. Narážal na pondelkové (15. 1.) vyhlásenie Kyjeva, že zničil dve ruské veliteľské lietadlá nad Azovským morom.

Ukrajinský prezident dlhodobo odmieta tvrdenia, že vojna na Ukrajine prechádza do statickej fázy, hoci sa frontové línie v posledných mesiacoch takmer neposúvajú. Na prekonanie ruskej obrany okupovaných území ale Ukrajina podľa neho potrebuje západné vojenské technológie.

Nádej v ďalšiu pomoc

Zelenskyj v Davose ďalej uviedol, že dostal „pozitívne signály“ ohľadom toho, že sa podarí odblokovať finančnú podporu Ukrajiny zo strany Európskej únie. Vyjadril nádej, že tiež Spojené štáty v priebehu niekoľkých týždňov schvália ďalšiu pomoc napadnutej krajine.

Vyzval tiež na uvalenie sankcií na ruský jadrový priemysel a na odovzdanie v Európe zmrazených ruských aktív Ukrajine. Medzinárodných partnerov vyzval, aby posilnili ukrajinské hospodárstvo toľko potrebnými investíciami – výmenou za to, že Kyjev posilní ich bezpečnosť.

„Potrebujeme normálne investície od predvídateľných a transparentných spoločností. Posilnite našu ekonomiku, my posilníme vašu bezpečnosť,“ dodal.

Zelenskyj bol hlavným rečníkom dnešného dňa ekonomického fóra v Davose, ktorého sa zúčastňuje prvýkrát od začiatku ruskej plnohodnotnej invázie vo februári 2022 osobne. Prítomní v sále ho za prejav odmenili dlhým potleskom v stoji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet