Na hlavný obsah

Od tragédie v Kľakovskej doline uplynulo 79 rokov: Nacisti zavraždili 148 nevinných civilistov

Vraždili aj deti a starcov.

Od tragédie v Kľakovskej doline uplynulo 79 rokov: Nacisti zavraždili 148 nevinných civilistov
Pietna akcia v Ostrom Grúni. Foto: RTVS

Krvavá nedeľa, ktorá sa čiernymi písmenami zapísala do histórie Slovenska. Nacisti vtrhli do Kľakovskej doliny na Pohroní 21. januára 1945. Ako odplatu za pomoc partizánom vzali život 148 nevinným civilistom – vrátane detí, žien a starcov. Uctili si ich v obciach Ostrý Grúň a Kľak.

Pred 79 rokmi do obce Ostrý Grúň dorazilo nemecké komando s jediným cieľom – zabíjať. V skoré nedeľné ráno prišlo o život až 64 obyvateľov.

„Mal som vtedy dva roky aj dva mesiace. Mňa si Nemci zrejme nevšimli, že som bol v postieľke, lebo brali aj menšie deti. Otec bol druhý na rade ako ho zastrelili,“ priblížil preživší tragédie Ivan Maslen.

Spomienke na tragédiu v Kľakovskej doline sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Alexander Ernest:

O starých rodičov v dome, na ktorého mieste dnes stojí pamätník, prišiel aj spisovateľ Igor Válek. „Moja mama Veronika Štefančová ako štvorročná prežila túto tragédiu, ako jedna z mála účastníkov. To je vlastne aj bod v mojom živote, ktorý ma vracia do Ostrého Grúňa,“ povedal.

„Veľmi sa to odrazilo na ďalšom živote. Zostalo veľa detí, sirôt. Museli sa starať o nich buď starí rodičia alebo rodiny niekde po okolí,“ pokračoval starosta obce Ostrý Grúň Ján Adamov.

Pietna spomienka v Kľaku

Krvavú nedeľu si pripomenuli aj v susednej obci Kľak. V roku 1945 tu nacisti zavraždili celkovo 84 ľudí.

Obetí však mohlo byť omnoho viac – nebyť miestneho farára Rudolfa Kľuchu. Nemcov požiadal o krátky čas, počas ktorého sa chcel s vyše tristo ľuďmi zoradenými pred nabitými gulometmi naposledy rozlúčiť.

„Tento akt vlastne lúčenia prerušila motospojka, ktorá prišla, doniesla veliteľovi trestnej výpravy telegram, v ktorom stálo, že ľudí už nie vraždiť, ale obce Kľak a Ostrý Grúň vypáliť,“ priblížil starosta obce Ľuboš Haring.

„Krvavá nedeľa je obrovská tragédia, ktorou je postihnutý slovenský národ. Nejde tak o počet ľudí, ktorí zomreli, samozrejme sú to obrovské tragédie, ale o spôsob, akým sa táto tragédia uskutočnila. Je to skutočne jeden z najväčších vojnových zločinov, ktorý bol na Slovensku počas druhej svetovej vojny spáchaný,“ dodal štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher.

Ľudia z oboch obcí aj po 79 rokov po tragédie zdôrazňujú, aby sme na obetu padlých počas druhej svetovej vojny nikdy nezabudli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko