Na hlavný obsah

Riaditeľ TANAP-u skončil vo funkcii. Dobehla ho kauza pytliactva, v minulosti usmrtil chráneného vlka

Taraba ho požiadal, aby odstúpil.

Riaditeľ TANAP-u skončil vo funkcii. Dobehla ho kauza pytliactva, v minulosti usmrtil chráneného vlka
Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa. Foto: RTVS

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Peter Olexa rezignoval na post riaditeľa Správy TANAP-u. „Urobil tak po medializácii údajného uznania viny vo veci prečinu z pytliactva,“ uviedlo ministerstvo životného prostredia (MŽP).

Podľa poslanca SNS Rudolfa Huliaka minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) požiadal Olexu, aby odstúpil.

„Pri výberovom konaní na pozíciu riaditeľa Správy TANAP Peter Olexa predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti,“ doplnil rezort.

Obvinili ho v marci 2013

Petra Olexu obvinili z prečinu pytliactva v marci 2013. Podľa informácií portálu mal novozvolený riaditeľ uloviť vlka mimo loveckej sezóny a jeho korisť prechovával v mrazničke do novej sezóny. V roku 2014 súd uznal jeho vinu. Informoval o tom portál Korzár Spiš.

Podľa stanoviska MŽP sa môže informácia o trestnej minulosti Olexu v tomto prípade nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však ministerstvo „nedisponuje ani nemôže disponovať“.

Ministerstvo tvrdí, že odpisy z registra trestov môžu byť vyžiadané len orgánmi činnými v trestnom konaní, ako sú prokuratúra a súdy. „Envirorezort sa tak nemôže na kandidáta s čistým registrom trestov pozerať inak, ako na bezúhonného,“ píše vo vyhlásení.

Podľa spisu mal Olexa pytliačiť legálne držanou zbraňou v poľovnom revíre združenia Čierny Váh, ktorého bol členom. Z vlka si ponechal lebku a držal ju v mieste svojho trvalého bydliska. Súd mu okrem 300 eurovej pokuty zobral zbraň a uložil aj náhradný trest odňatia slobody na dva mesiace. Splatením pokuty sa však stal bezúhonným.

Peter Olexa sám vníma celý prípad ako súčasť politického boja, ktorého sa nechce zúčastňovať, a preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie riaditeľa TANAP-u.

Demokrati a PS žiadali jeho koniec

Na jeho odstúpenie vyzývali aj strany Demokrati a Progresívne Slovensko. „Podľa Demokratov je absolútne vylúčené, aby človek s takouto minulosťou dôveryhodne a svedomito presadzoval ochranu prírody v Tatranskom národnom parku,“ uviedla hovorkyňa strany Martina Kakaščíková.

„Peter Olexa neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAP-u. Naopak, prichádza s kontroverznými návrhmi, ako chov losov či budovanie parkovacích miest. To, že nelegálne popravil chráneného vlka dravého je definitívnym potvrdením, že na tejto funkcii nemá čo robiť,” zhodnotil Michal Kiča, expert na životné prostredie a člen predsedníctva strany Demokrati. 

“Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať a výsmechom verejnosti, ktorá si vzácnu tatranskú prírodu cení,” vyjadrila sa k situácii Tamara Stohlová z Progresívneho Slovenska.

Dodala, že preukázateľné pytliačenie Olexu diskvalifikuje, a preto hnutie PS žiada jeho odvolanie. „V prípade, že sa k tomuto kroku neodhodlá sám, budeme to žiadať od ministra Tarabu a v prípade potreby k tomu zvoláme aj výbor,” uzavrela Stohlová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko