Na hlavný obsah

Politika vládnej koalície môže ťahať prezidentskú kandidatúru P. Pellegriniho nadol, myslí si politológ

Volebná kampaň bude podľa Štefančíka ostrá.

Politika vládnej koalície môže ťahať prezidentskú kandidatúru P. Pellegriniho nadol, myslí si politológ
Zľava prezidentskí kandidáti Ivan Korčok, Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Jaroslav Novák, Ján Krošlák, Jakub Kotian

Favoritmi na úrad prezidenta budú podľa politológov Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Ivan Korčok. Reagovali aj na snahu Andreja Danka (SNS) byť hlavou štátu. Politológovia odhadujú, že Dankova kandidatúra môže uškodiť lídrovi prieskumov Pellegrinimu.

„Hoci do týchto volieb ide Peter Pellegrini ako favorit, tak sa bude uchádzať aj o národného voliča. Súčasne o patriotov alebo o národne cítiacich voličov môže pokojne zabojovať aj Ivan Korčok, ktorý sa profiloval v minulosti ako konzervatívne uvažujúci človek, čo môže byť blízke práve národnému voličovi,“ myslí si politológ Miroslav Řadék.

„Je to kandidát, ktorý síce má zmierlivý imidž a dá sa povedať že teda oproti Róbertovi Ficovi a Andrejovi Dankovi aj kultivovanejší slovník. Ale práve týmto spôsobom ťažko osloví niektorých voličov. Napríklad hlavne pravicových strán. To sú hlasy, ktoré mu v konečnom dôsledku môžu chýbať,“ povedal politológ Trnavskej univerzity Marcel Martinkovič.

Názorom politológov na prezidentské voľby sa v Správach RTVS venovala redaktorky Katarína Wildová a Natália Dvoranová:

V tom, že ani opozícia sa zatiaľ nezhodla na podpore jedného kandidáta, politológovia zásadný problém nevidia.

„Peter Pellegrini má výhodu v tom, že je predsedom parlamentu. Takže je v centre pozornosti na rozdiel od Ivana Korčoka. Na druhej strane politika vládnej koalície môže ťahať pána Pellegriniho smerom nadol,“ mieni politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Štefančík očakáva, že volebná kampaň bude ostrá. Nevylučuje, že aj nekorektná. „Predpokladám, že sa opäť vynoria rozličné hoaxy, polopravdy, otvorené klamstvá,“ priblížil.

Na to, aby voľby vyhral kandidát v prvom kole prezidentských volieb, musel by získať viac ako 50 percent hlasov voličov. Politológovia predpokladajú, že toto sa nepodarí, preto môžeme očakávať aj druhé kolo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko