Na hlavný obsah

Pátranie po najnižších cenách potravín má uľahčiť mobilná aplikácia. Takto by mohla novinka fungovať

Monitorovací systém využívajú aj za hranicami.

Pátranie po najnižších cenách potravín má uľahčiť mobilná aplikácia. Takto by mohla novinka fungovať
Monitorovanie cien potravín funguje aj v zahraničí. Foto: RTVS, Pixabay

Porovnávanie cien najbežnejších potravín by malo byť praktickejšie. V boji proti vysokým cenám potravín avizuje vláda aj ďalšie opatrenie.

„Nejakú takú aplikáciu, ktorá by porovnávala tie dôležité položky, na ktorých sa dohodneme. Aby išlo o prierez vecí, ktoré ľudia na Slovensku najviac používajú, ktorých cenový vývoj ich trápi najviac,“ priblížil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

V praxi by to vyzeralo tak, že by si spotrebiteľ mobilnou aplikáciou overil cenu vybraných produktov a zistil by, kde ich ponúkajú najlacnejšie. Monitorovací systém cien používajú na stlačenie inflácie aj za hranicami, napríklad v Maďarsku. Namiesto mobilnej aplikácie však na to majú zriadenú internetovú stránku.

Porovnávanie cien sa má uľahčiť. Pripravovanej aplikácii z dielne ministerstva financií sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Vládni analytici vychvaľujú online systém na sledovanie cien, vidia v ňom prostriedok na znižovanie inflácie potravín. Prevádzkuje ho Úrad pre hospodársku súťaž. Ide o možnosť porovnávať naozaj aktuálne, denné ceny širokého sortimentu 80 druhov tovarov z takmer všetkých obchodných sietí na jednej ploche, prehľadne,“ priblížil spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek.

„Z môjho pohľadu je lepšie prevádzkovať internetovú stránku. Na túto stránku sa viem pripojiť nielen mobilným telefónom, ale môže to byť notebook, tablet a podobne. Nie je potrebné inštalovať aplikáciu,“ myslí si odborník na IT Ondrej Macko.

Ministerstvo financií v písomnom stanovisku pripustilo aj možné porovnávanie cien na internete. Termín zriadenia internetovej stránky, prípadne mobilnej aplikácie, si však dáva najneskôr do konca roka. Hovoriť o tom, ktoré potraviny by sa do porovnávania dostali, preto považuje za predčasné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika