Na hlavný obsah

Portál Politico zostavil zoznam „dvanástich špinavcov“, je medzi nimi aj premiér R. Fico

Premiér povedal, že ho do zoznamu zaradili, pretože "má iný názor".

Portál Politico zostavil zoznam „dvanástich špinavcov“, je medzi nimi aj premiér R. Fico
Premiér Robert Fico. Foto: TASR/AP

Americký portál Politico vytvoril zoznam s názvom „tucet špinavcov“. Je na ňom aj slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). „Ako vždy, v Davose sa stretnú významní a dobrí ľudia s niektorými absolútnymi svetovými špinavcami,“ uviedol portál.

Robert Fico po rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom uviedol, že v stredu (17. 1.) odchádza do švajčiarskeho mesta Davos, kde sa zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre (WEF). Premiér povedal, že ho do zoznamu zaradili, pretože „má iný názor“. Dodal tiež, že takejto politike sa treba postaviť.

Ekonomické fórum sa začalo už v pondelok (15. 1.) a potrvá do 19. januára. V centre pozornosti fóra, ktorého sa zúčastnia zástupcovia vlád viac ako sto krajín, dôležitých medzinárodných organizácií a vyše tisíc predstaviteľov súkromného sektora aj akademickej sféry, je vojna medzi Izraelom a hnutím Hamas, vojna na Ukrajine či ekonomické témy ako inflácia a technologické zmeny.

Politico napísalo, že aj keď od začiatku vojny na Ukrajine má Rusko menšie zastúpenie a Donald Trump bude mať plné ruky práce s volebným zhromaždením v americkom štáte Iowa, tak „na zozname hostí v Davose je stále veľa potenciálnych autokratov, diktátorov, zločincov, vydieračov, obchodníkov s biedou, rozvracačov a politických vyvrheľov“.

Siedme miesto v zozname

Web Politico pridelil Ficovi siedme miesto v zozname „zlých chlapcov“. „Zdá sa, že Slovensko sa ho nevie vzdať,“ píše web s poukázaním na jeho vlaňajšie víťazstvo v parlamentných voľbách.

Portál tiež pripomenul masové protesty po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, po ktorých Fico v roku 2018 opustil premiérske kreslo.

„Jeho strana Smer-SD viedla kampaň naklonenú Putinovi a zaviazala sa ukončiť všetku vojenskú podporu Ukrajine. Slovenské súdy stále riešia viaceré prípady organizovaného zločinu z čias, keď bol Smer-SD pri moci, v ktorých figurujú oligarchovia, ktorí údajne profitovali zo štátnych zákaziek, bývalí najvyšší policajní predstavitelia a vysokí dôstojníci vojenskej rozviedky, ako aj poslanci všetkých troch strán novej Ficovej koaličnej vlády,“ uzatvára Politico vysvetlenie, prečo sa slovenský premiér nachádza v rebríčku.

V zozname Politica nájdeme aj argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, zakladateľa spoločnosti Affinity Partners Jareda Kushnera, prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alijeva, premiéra Číny Li Čchianga či rwandského prezidenta Paula Kagameho.

Ale aj maďarskú prezidentku Katalin Novákovú, kambodžského premiéra Hun Maneta, katarského premiéra Muhammada bin Abdarrahmána Ál Sáního, poľského prezidenta Andrzeja Dudu a šéfa saudskoarabskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Aramco Amína Násira.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko