Na hlavný obsah

Poslanci nebudú odvolávať Andreja Danka z funkcie podpredsedu NR SR

Poslanci neschválili program schôdze.

Poslanci nebudú odvolávať Andreja Danka z funkcie podpredsedu NR SR
Podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú odvolávať šéfa SNS Andreja Danka z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR pre okolnosti jeho dopravnej nehody. Parlament totiž neschválil program mimoriadnej schôdze k návrhu na jeho odvolanie, ktorú iniciovala opozícia.

Zo 126 prítomných za schválenie programu schôdze hlasovalo 52, proti boli 49 a zdržalo sa 25 poslancov. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) preto ukončil schôdzu.

Opozícia po zverejnení informácie o Dankovej nehode kritizovala postup polície. Za zlyhanie považuje vykonanie dychovej skúšky na druhý deň po nehode. Polícia mala podľa opozičných strán Danka o takom čase zobrať na krvné testy.

O schôdzi na odvolávanie Andreja Danka informovala v Správach RTVS Emília Tóth Lengelová:

Parlament neschválil program mimoriadnej schôdze k návrhu na odvolanie Andreja Danka, ktorú iniciovala opozícia.

Opozícia kritizuje aj to, že Danko neostal po nehode na mieste. Zdôrazňuje, že Danko ako verejný činiteľ by mal byť príkladom „riadneho a zodpovedného prístupu k dodržiavaniu zákonov a mal by byť morálnou autoritou“.

 „To, že Andrej Danko prišiel o vodičský preukaz, dokazuje, že pochybil. Peter Pellegrini vyzýval Andreja Danka na vyvodenie osobnej zodpovednosti, no namiesto toho ho dnes poslanci strany Hlas-SD podržali a nedovolili nám v parlamente ani len diskutovať o jeho odvolávaní,“ skonštatoval poslanec za KDH František Majerský.

Dodal, že Slovensko tak aspoň môže vidieť, ako vyzerá nová politická kultúra, ktorú pred voľbami Pellegrini sľuboval.

K dopravnej nehode došlo vo štvrtok (11. 1.) večer v bratislavskej Dúbravke. Danko mal podľa svojich slov dostať šmyk a naraziť do semafora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko