Na hlavný obsah

Príbuzní rukojemníkov postavili stany pri dome izraelského premiéra, žiadajú dohodu s Hamasom

Netanjahu chce prepustenie rukojemníkov dosiahnuť vojenským tlakom.

Príbuzní rukojemníkov postavili stany pri dome izraelského premiéra, žiadajú dohodu s Hamasom
Ľudia držia transparenty s fotografiami rukojemníkov počas demonštrácie v izraelskom Tel Avive. Foto: TASR/AP

Príbuzní rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy od vlaňajšieho 7. októbra postavili v nedeľu (21. 1.) večer stany pri dome izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme.

Tisíce ľudí demonštrovali za rokovania o prepustení rukojemníkov cez víkend aj v Tel Avive. Zišli sa aj desiatky protestujúcich pred izraelským parlamentom v Jeruzaleme, kde požadujú nové voľby, informoval server The Times of Israel (ToI).

Za dohodu s palestínskym hnutím Hamas, ktoré Izrael, EÚ či USA považujú za teroristickú organizáciu, o prepustení rukojemníkov demonštrovali cez víkend tisíce ľudí tiež v Tel Avive a meste Caesarea, kde má Netanjahu súkromnú rezidenciu.

Aj tam postavili niekoľko stanov. V jednom z nich drží otec jedného z rukojemníkov už niekoľko dní hladovku, napísal server ToI.

Izraelská vláda s Hamasom rokuje sprostredkovane cez Katar, Egypt a USA. Netanjahu v nedeľu opäť odmietol podmienky Hamasu, ktoré by viedli k ukončeniu vojny a prepusteniu rukojemníkov.

Podľa neho počítali s úplným izraelským stiahnutím z Gazy a s tým, že tam Hamas ďalej bude vládnuť. Netanjahu chce prepustenie rukojemníkov dosiahnuť vojenským tlakom.

Sú presvedčení, že vláda nerobí dosť

Tisíce ľudí, ktorí sú presvedčení, že vláda nerobí dosť pre prepustenie rukojemníkov, manifestujú už niekoľko týždňov.

Niektorí tiež požadujú demisiu vlády. „Hamas nebude odstránený vojnou a eskaláciou násilia,“ uviedla 50-ročná žena na jednej zo sobotňajších manifestácií v Tel Avive. Podľa nej Izrael potrebuje inú vládu. „Najväčšou hrozbou pre Izrael sú mesiášske prvky v našej vláde,“ dodala.

V nedeľu v Jeruzaleme na demonštráciu ľudia ako zvyčajne priniesli fotky unesených a niektorí kričali, že „vláda je zodpovedná za ich životy“.

„My všetci sme uzavreli kontrakt s touto krajinou a jej vedením, ktorému platíme dane a očakávame, že vláda nás ochráni. A táto vláda a premiér nás totálne sklamali,“ povedal v nedeľu na demonštrácii Jon Polin, ktorého dvadsaťtriročného syna uniesli palestínski ozbrojenci 7. októbra z hudobného festivalu v izraelskom pohraničí, kde povraždili približne 360 najmä mladých ľudí.

„Milujeme naše deti viac, ako neznášame Hamas“

„Žiadame vládu, aby napravila zlyhanie zo 7. októbra. To, že nám privezie domov 136 rukojemníkov v plastových vreciach, nemôže byť považované za súčasť víťazstva,“ dodal Polin na demonštrácii, na ktorej si ľudia postavili stany pred bydliskom Netanjahua v Jeruzaleme. Na jeden z plagátov tiež napísali: „Milujeme naše deti viac, ako neznášame Hamas“.

Rukojemníkov podľa izraelskej vlády majú palestínski ozbrojenci v rukách ešte asi 132, z toho 28 je ale pravdepodobne po smrti.

Hamas 7. októbra pri útoku na Izrael uniesol približne 250 ľudí, z toho 105 ich prepustil počas týždňového, doteraz jediného, prímeria koncom novembra výmenou za palestínskych väzňov.

Štyroch prepustil už predtým a jedného rukojemníka oslobodila koncom októbra izraelská armáda.

Hamas a ďalší palestínski ozbrojenci pri októbrovom útoku na Izrael zabili 1 200 ľudí, z toho asi tisíc civilistov.

Izrael v odvete zničil veľkú časť Pásma Gazy, kde väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy a vyše 25-tisíc Palestínčanov podľa úradov spravovaných Hamasom prišlo o život.

Na juhu Pásma Gazy v oblasti Rafah, kam utiekol zo svojich domovov pred bojmi asi milión Palestínčanov, izraelská armáda v snahe oslobodiť rukojemníkov v sobotu zhadzovala letáky s fotkami 33 unesených s ich menami v arabčine.

„Chcete sa vrátiť domov? Prosím, zavolajte, či niekoho z nich spoznáte,“ písalo sa tiež na letákoch.

Začiatkom januára niektoré izraelské médiá informovali, že izraelská armáda vie presne, kde sa v Pásme Gazy ukrýva vodca Hamasu v Gaze Jahjá Sinvár, ale nemôže ho zabiť raketovým úderom, pretože je obklopený veľkým počtom izraelských rukojemníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet