Na hlavný obsah

Pristátie človeka na Mesiaci sa o rok odkladá. Misia odštartuje najskôr v roku 2026

V rámci misie Artemis III mali na Mesiaci pristáť dvaja astronauti.

Pristátie človeka na Mesiaci sa o rok odkladá. Misia odštartuje najskôr v roku 2026
Na archívnej snímke astronaut a veliteľ lode Apollo 17 Eugene Andrew Cernan drží roh americkej vlajky počas prvého výstupu na povrchu Mesiaca. Foto: TASR/AP

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) o rok odložil misie Artemis II a Artemis III, ktoré mali s posádkou zamieriť k Mesiacu, respektíve na ňom prvýkrát od konca programu Apollo v roku 1972 pristáť. Oznámil to v utorok (9. 1.) šéf úradu Bill Nelson na tlačovej konferencii.

Artemis II mala na konci tohto roka s posádkou kopírovať trajektóriu prvej misie, ktorá v decembri 2022 prirodzenú zemskú družicu obletela. V rámci misie Artemis III mali na Mesiaci pristáť dvaja astronauti.

„Upravujeme náš harmonogram, pričom Artemis II plánujeme uskutočniť v septembri 2025 a Artemis III v septembri 2026,“ uviedol Nelson.

Oznámenie NASA urobila sotva hodinu po tom, ako súkromná spoločnosť z Pittsburghu Astrobotic Technology (AT) upustila od vlastného pokusu dosiahnuť Mesiac. Modul bez posádky zaznamenal problémy s únikom paliva a pohonnými systémami, čo vylúčilo možnosť mäkkého pristátia.

Agentúra AP pripomenula, že NASA sa v rámci programu Artemis spolieha do veľkej miery na súkromné spoločnosti.

Lunárny pristávací modul si úrad objednal u firmy SpaceX, ktorá vlani dvakrát vykonala testovací let s kozmickou loďou Starship a nosnou raketou Super Heavy, pričom práve modifikovaná verzia Starship má dopraviť dvoch astronautov na povrch Mesiaca. Oba testy sa skončili explóziou.

Predstaviteľka Space X Jessica Jensenová podľa agentúry Bloomberg novinárom oznámila, že spoločnosť plánuje tretí integrovaný testovací let StarShip a Superheavy na tohtoročný február.

Vývoj skafandrov

Ďalšiu potenciálnu prekážku predstavuje vývoj skafanderov pre lunárny výstup. Obleky pripravuje spoločnosť Axiom Space. Podľa agentúry Reuters medzi dôvody odkladu misií patria aj problémy s tepelným štítom či elektrickými systémami modulu Orion.

NASA má za sebou zatiaľ jeden let programu Artemis. Modul Orion v novembri 2022 odštartoval bez posádky z mysu Canaveral a po necelom mesiaci, keď obletel okolo Mesiaca, dopadol do Tichého oceánu.

Rovnaký typ modulu astronauti využijú aj na let na Mesiac a späť, pričom sa na lunárnom orbite spojí s loďou Starship, ktorá ich znesie na mesačný povrch.

Starship bude musieť po štarte pred cestou k Mesiacu na obežnej dráhe Zeme doplniť palivo. To SpaceX plánuje vykonať pomocou orbitálneho skladu. Ide o ďalší kľúčový prvok programu, ktorý je zatiaľ vo fáze vývoja.

Jensenová v utorok však odmietla, že by išlo o prekážku. SpaceX podľa nej podobné dokovacie operácie v kozme predviedla už so svojou kozmickou loďou Crew Dragon.

Program Artemis dlhodobo bojuje s odkladmi, čo jeho náklady zvýšilo o miliardy dolárov. Americká vláda predpokladá, že celkové náklady na program sa do roku 2025 vyšplhajú na 93 miliárd dolárov, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet