Na hlavný obsah

Problémy s vrakunskou skládkou chce T. Taraba riešiť ráznejšie. Zatiaľ však naďalej ohrozuje životné prostredie

Pozemky sa snažilo vyvlastniť aj bývalé vedenie ministerstva.

Problémy s vrakunskou skládkou chce T. Taraba riešiť ráznejšie. Zatiaľ však naďalej ohrozuje životné prostredie
Skládka v bratislavskej Vrakuni. Foto: RTVS

Skládka v bratislavskej Vrakuni, ktorá vážne ohrozuje Žitný ostrov, smeruje k ráznejšiemu riešeniu. Sanáciu naďalej brzdia problémy s pozemkami. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) tvrdí, že ak sa so zvyšnými vlastníkmi v najbližších dňoch nedohodne, pozemky podľa zákona vyvlastní.

„Ja som im veľmi jasne povedal, ak sa nedohodneme, pôjdeme my do veľmi efektívneho a rázneho vyvlastnenia,“ tieto slová adresoval Taraba vlastníkom pozemkov vo Vrakuni.

Viac o problémoch s vrakunskou skládkou zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Barbora Škulová:

„Mal som stretnutie s advokátskou kanceláriou, ktorá tam zastupuje majiteľov pozemkov, s ktorými ešte nemáme ujasnený vzťah, takže musíme teraz toto riešiť,“ povedal Taraba.

„Pán minister naozaj povedal zásadné slovo, a teda slovo robí chlapa. A dúfam, že to teda dodrží aj splní,“ reagoval starosta mestskej časti Bratislava-Vrakuňa Martin Kuruc. V minulosti sa bývalé vedenie envirorezortu pokúsilo pozemky vyvlastniť.

„Celý proces vyvlastnenia nakoniec na nejakej nemožnosti uhradenia záväzkov v zmysle zákona stroskotal. Takže celé vyvlastnenie sa anulovalo. Dúfam, že tentokrát už si administratíva ministerstva dá väčší pozor. Pretože je každý deň pre nás stratený, ktorý sa na skládke nič nerieši,“ ozrejmila vedúca sekcie kvality, ochrany vôd a životného prostredia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Alena Trančíková.

Minister je presvedčený, že ak sa podarí doladiť právne vzťahy k pozemkom, buď dohodou, alebo podľa zákona, sanáciu vrakunskej skládky by mohli spustiť čo najskôr.

„Som rád, že ministerstvo životného prostredia (MŽP) už razantne povedalo, že keď sa nedohodnú, tak príde k vyvlastneniu. Ubezpečili ma, že tento rok MŽP chce začať so sanáciou,“ informoval Kuruc.

Odborníci chcú na vrakunskej skládke vybudovať podzemnú tesniacu stenu a nepriepustne prekryť jej povrch. Zaizolujú ju tak od okolitého prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny