Na hlavný obsah

Rusko malo odraziť ďalší ukrajinský dronový útok, tentokrát nad Voronežskou oblasťou. Zranených hlási aj Kyjev

Protivzdušná obrana mala zničiť 12 bezpilotných lietadiel.

Rusko malo odraziť ďalší ukrajinský dronový útok, tentokrát nad Voronežskou oblasťou. Zranených hlási aj Kyjev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v noci ne utorok (16. 1.) odrazilo nálet ukrajinských dronov na dve oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany. Podľa gubernátora Voronežskej oblasti sa pri útoku na oblastné centrum zranilo jedno dieťa a poškodilo sa 35 bytov. Ukrajinské úrady hlásia päť ranených civilistov na juhu krajiny po ruskom ostreľovaní.

Protivzdušná obrana zničila osem dronov nad Voronežskou oblasťou a štyri drony nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo na platforme Telegram.

Jedno dieťa utrpelo ľahké zranenia, keď úlomky jedného zostreleného dronu zasiahli byt vo Voroneži. Uviedol gubernátor Alexander Gusev. Dievča narodené v roku 2013 podľa neho má rezné rany na rukách, nohách a krku. V zasiahnutom byte podľa denníka Kommersant vypukol požiar.

„Podľa predbežných údajov bolo poškodených 35 bytov v troch desaťpodlažných domoch. Teraz odborníci inštalujú dočasné zasklenie,“ uviedol Gusev podľa agentúry Interfax. Pre obyvateľov poškodených bytov radnica zariadila dočasné ubytovanie v škole, kde sa mohli zohriať.

Vo Voroneži v noci počuli zhruba 16 výbuchov, uviedol ukrajinský server TSN. „Požiar balkóna v jednom bytovom dome uhasili. V ďalších dvoch bytových domoch a rade súkromných domov sa rozbili okná,“ napísal Gusev na telegrame.

Pri voronežskej štvrti, na ktorú sa zrútil dron, sa nachádza vojenské letisko Baltimor používané podľa ukrajinských zdrojov k útokom proti Ukrajine, poznamenala ruská redakcia BBC na svojom webe.

Pripomenula, že Voronež sa podľa ruských úradov stala naposledy terčom ukrajinského náletu vlani v júli, keď ale protivzdušná obrana podľa gubernátora zostrelila tri drony ešte niekoľko kilometrov od mesta a útok sa obišiel bez ranených a škôd.

Útokom čelila aj Ukrajina

Ukrajina sa takmer dva roky bráni ruskej agresii. Veliteľstvo severného zoskupenia ukrajinských síl podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedlo, že nepriateľ počas uplynulého dňa ostreľoval osem obcí v Sumskej a Černihivskej oblasti, nikto nebol zabitý.

Terčom ostreľovania sa stali aj dve desiatky obcí v Charkovskej oblasti, uviedol gubernátor Oleh Synehubov s tým, že ani tu nie sú obete hlásené.

Dvoch ranených si vyžiadalo ostreľovanie Chersonskej oblasti na juhu krajiny, oznámil šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin.

Žena a dve deti utrpeli zranenia pri pondelkovom ostreľovaní dediny Dniprovske v Mykolajivskej oblasti, napísal na sociálnej sieti šéf oblastnej správy Vitalij Kim. Jedno zranené dievča museli hospitalizovať. Ostatným, ktorých záchranári vyslobodili z trosiek zničeného domu, stačilo ošetrenie na mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet