Na hlavný obsah

Ukrajina mala zostreliť ruské lietadlo, Rusko vraj čelilo ukrajinskému ostreľovaniu

Rusko zostrelilo strely nad Kurzkou oblasťou.

Ukrajina mala zostreliť ruské lietadlo, Rusko vraj čelilo ukrajinskému ostreľovaniu
Ilustračná sníma - Charkov po ostreľovaní. Foto: TASR/AP

Ruská protivzdušná obrana v noci na pondelok (15. 1.) zostrelila nad Kurzkou oblasťou tri ukrajinské taktické rakety Točka-U. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany na telegrame.

Ukrajinským ozbrojeným silám sa pravdepodobne podarilo zostreliť ruské lietadlo včasnej výstrahy a velenia A-50 a poškodiť lietadlo Il-22M, slúžiace ako lietajúce veliteľské stredisko, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na sociálne siete a vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov.

Ruské ministerstvo obrany sa nezmienilo o prípadných škodách či zranených. Ukrajinská strana sa nevyjadrila, poznamenala agentúra Reuters.

Oleščuk: To máte za Dnipro

Prvé správy o zostrelení lietadla A-50 a poškodení Il-22M sa podľa denníka objavili na ruských a ukrajinských sociálnych sieťach v nedeľu (14. 1.) večer. V pondelok ráno túto informáciu potvrdil podpredseda branného výboru ukrajinského parlamentu Jurij Mysjagin a veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

„To máte za Dnipro,“ napísal na sociálnej sieti Oleščuk, podľa stanice BBC. Narážal na nedeľné výročie ruského raketového útoku na ukrajinské oblastné mesto, kde v zasiahnutej výškovej obytnej budove zahynuli desiatky ľudí. „Zatiaľ bez podrobností,“ dodal ukrajinský veliteľ.

BBC poznamenala, že podľa jedného z ruských provojnových blogerov Borisa Rožina poškodený lietadlo Il-22M dokázal pristáť, ale na palube boli „postihnutí“ zásahom stroja, no ohľadom A-50 neposkytlo ruské ministerstvo obrany žiadne hodnoverné informácie.

Ruskí žoldnieri podľa médií počas vlaňajšej vzbury jeden Il-22 zostrelili, úrady vtedy tieto správy tiež oficiálne nepotvrdili, dodala BBC.

Vo vojnových podmienkach nemožno tvrdenia znepriatelených strán overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet