Na hlavný obsah

Opozícia kritizuje postup Petra Pellegriniho pri ohlasovaní prezidentskej kandidatúry

Podľa SaS to nie je hodné predsedu parlamentu.

Opozícia kritizuje postup Petra Pellegriniho pri ohlasovaní prezidentskej kandidatúry
Zľava Michal Šimečka, Richard Sulík a Ľubomír Galko. Foto: TASR/koláž RTVS

Opozícia tvrdo kritizuje postup predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD). SaS považuje Pellegriniho správanie v súvislosti s ohlásením prezidentskej kandidatúry za absurdné a nehodné predsedu najvyššieho zákonodarného zboru.

„Pellegrini vie už od volieb, že bude kandidovať za prezidenta. Umelo však naťahuje čas nielen s ohlásením svojej kandidatúry, ale zbytočne dlho otáľal aj s vyhlásením volieb,“ tvrdí líder SaS Richard Sulík.

Pellegrini podľa neho nechce spájať svoju kandidatúru s únosom právneho štátu a svojím postupom poškodzuje ostatných kandidátov, ktorí doteraz nemali informácie o konaní volieb a ani o tom, dokedy môžu zbierať podpisy od občanov.

„Peter Pellegrini de facto potvrdil, že bude kandidovať na prezidenta. Zároveň povedal, že podľa neho by mal prezident spolupracovať s vládou. Ja to čítam ako potvrdenie toho, čo sme hovorili. Že ak sa stane prezidentom, tak bude slúžiť záujmom Roberta Fica,“ reagoval predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Ján Richter uviedol, že ak pôjde Peter Pellegrini kandidovať, Smer nepostaví vlastného kandidáta. „Celkom prirodzene ho ako kolegu sociálneho demokrata, ktorý uznáva relatívne rovnaké hodnoty, podporíme,“ dodal.

Podľa poslanca Ľubomíra Galka žiadny z kandidátov nespĺňa predstavy hnutia Slovensko. Predpokladá, že predseda hnutia Igor Matovič sa o prezidentské kreslo nebude uchádzať. „Neviem kde sa to vzalo,“ dodal.

Ivan Korčok ocenil vyhlásenie termínu volieb

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok ocenil, že je už známy termín volieb. V týchto prezidentských voľbách podľa neho pôjde o to, či predseda vlády cez prezidentský úrad ovládne celú moc, vrátane Ústavného súdu SR.

„Kľúčovou témou bude rovnováha aj byť protiváha tejto vláde, keď to situácia vyžaduje. A to, že si to situácia vyžaduje, to vidíme za tieto tri mesiace, odkedy sa vláda Roberta Fica ujala moci,“ povedal.

Dodal, že chce byť spravodlivým, ale aj prísnym prezidentom. „Takým, ktorý vie uznať, kedy vláda robí dobré kroky, ale jednoznačne a rozhodne sa postaviť voči tomu, čo vláda robí a nie je v súlade so záujmami Slovenskej republiky,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko