Na hlavný obsah

Boháči žiadajú svetových lídrov, aby zaviedli daň z bohatstva

Pomohli by s platením verejných služieb na celom svete.

Boháči žiadajú svetových lídrov, aby zaviedli daň z bohatstva
Medzi tými, ktorí žiadajú o zdanenie super bohatých je aj Abigail Disney. Foto: Profimedia

Viac ako 250 miliardárov a milionárov požaduje, aby politické elity, ktoré sa stretli na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, zaviedli dane z bohatstva. Pomohli by s platením verejných služieb na celom svete. Tvrdia, že ich životnú úroveň to neovplyvní a považujú to za investíciu do spoločnosti, píše portál theguardian.com.

„Naša požiadavka je jednoduchá: žiadame vás, aby ste zdanili nás, najbohatších v spoločnosti,“ uviedli bohatí v otvorenom liste svetovým lídrom. „Zásadne to nezmení našu životnú úroveň, neochudobní naše deti ani nepoškodí ekonomický rast našich národov. Ale premení extrémne a neproduktívne súkromné bohatstvo na investíciu pre našu spoločnú demokratickú budúcnosť,“ uvádzajú ďalej v liste.

Medzi bohatých signatárov zo 17 krajín patrí dedička Disney – Abigail Disney, Brian Cox, ktorý hral fiktívneho miliardára Logana Roya v seriáli Succession, herec a scenárista Simon Pegg a Valerie Rockefeller, dedička americkej dynastie.

List sa pokúsia doručiť svetovým lídrom zhromaždením vo švajčiarskom Davose. Nový prieskum medzi superbohatými ukazuje, že 74 percent z nich podporuje vyššie dane z bohatstva, aby pomohli riešiť krízu životných nákladov a zlepšili verejné služby.

Prieskumu, ktorý uskutočnila Survation v mene skupiny Patriotic Millionaires, sa zúčastnilo viac ako 2 300 respondentov z krajín G20, ktorí majú viac ako jeden milión dolárov v investovateľných aktívach, s výnimkou ich domovov. Tým sa zaradili medzi 5 percent najbohatších.

Prieskum ukázal, že 58 percent podporilo zavedenie 2-percentnej dane z majetku pre ľudí s viac ako 10 miliónmi dolárov. A že 54 percent si myslí, že extrémne bohatstvo je hrozbou pre demokraciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika