Na hlavný obsah

Úroda cukrovej repy sa zlepšila. Slovensko je v tomto segmente sebestačné

Pri zdražovaní cukru prišlo k stabilizácii.

Úroda cukrovej repy sa zlepšila. Slovensko je v tomto segmente sebestačné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úroda cukrovej repy je o 10 percent lepšia ako po iné roky. Aspoň v tomto segmente je Slovensko sebestačné. Vláda chce posilniť domácu produkciu aj pri mäse, zelenine aj ovocí.

Repná kampaň trvá dlhšie. Zapríčinilo to najskôr daždivé, teraz mrazivé počasie. Plodinu je ťažké dostať z pôdy.

„Niekedy až tak premrzla, že sa nedá vyorávať. Na celom Slovensku je v tomto momente nevyoraných tisíc hektárov,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Sklz bude niekoľkotýždňový. No vo výsledku si cukrovarníci uplynulú sezónu pochvaľujú. Oproti štandardu bude lepšia o 10 percent. Po zdražovaní cukru prišlo k stabilizácii.

„Zaznamenávame pokles cien cukru v medziročnom porovnaní. Poklesli asi o 20 percent. Tvoria ich obchodníci, z tohto pohľadu je to ich politika,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Aké sú aktuálne ceny cukru, sme prišli preveriť do predajne potravín v Trenčianskej Teplej. Kilogram sme tu naši za 1,39 eura. Túto predajňu sme navštívili aj v závere roka 2022.

Úrode cukrovej ropy sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

„Teraz ho máme za 1,39 eura za kilo. Potom tu máme ešte trstinový ten stojí 2,49 eura. Inde mali väčšie ceny,“ informoval predavač Matej Kováč.

Dva cukrovary garantujú sebestačnosť

Na Slovensku máme dva cukrovary. Garantujú nám sebestačnosť. Vláda chce, aby takýchto príbehov bolo viac a pridali sa aj ďalšie odvetvia poľnohospodárstva.

„Jednak v ovocí, zelenine. Pri bravčovom, hovädzom, hydinovom mäse. Myslím si že toto je úloha vlády SR,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Premiér Robert Fico ubezpečil výrobcov cukru, že ich budú chrániť pred dovozmi potravín z Ukrajiny. Aj o tom bude rokovať na budúci týždeň s premiérom Ukrajiny v Užhorode.

„Budem mu veľmi jasne vysvetľovať, že jedna vec je pomoc Ukrajine pokiaľ ide o následky vojny. Ak budú potrebovať pomoc s vykurovaním, odmínovaním. Ale naša pomoc nemôže byť na úkor našich národnoštátnych záujmov a sebestačnosť je náš národný záujem,“ povedal predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

„Z tých 115 miliónov ktoré do sektora boli za tri mesiace schválené, ani euro nejde nejakému pestovateľovi repky, kukurice. Ide to na to, čo Slovensku chýba – cukrová repa, živočíšna výroba, špeciálna rastlinná výroba, podpora potravinárskych fabrík,“ zdôraznil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Celá vertikála spracovateľov a výrobcov cukru zamestnáva tritisíc ľudí, do štátneho rozpočtu odvádzajú 50-miliónov eur. Aj na nich sa vzťahuje, že ako pomoc môžu požiadať o odpustenie sociálnych odvodov do výšky minimálnej mzdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko