Na hlavný obsah

V Ekvádore zavraždili prokurátora, ktorý vyšetroval útok v televíznom štúdiu

Smrteľne ho postretlili.

V Ekvádore zavraždili prokurátora, ktorý vyšetroval útok v televíznom štúdiu
Ozbrojená osoba stojaca nad novinármi počas živého vysielania v ekvádorskom Guayaquile. Foto: TASR/AP

Prokurátora v Ekvádore, ktorý vyšetroval minulotýždňový dramatický útok na televíznu stanicu, v stredu (17. 1.) smrteľne postrelili. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok (18. 1.) na sociálnej sieti X informovala ekvádorská generálna prokurátorka Diana Salazarová.

Ubezpečila, že násilnú smrť prokurátora Cesara Suáreza dôsledne vyšetria. Dodala, že orgány činné v trestnom konaní sa organizovaným zločinom a teroristami nenechajú zastrašiť a budú plniť svoj záväzok k ekvádorskej spoločnosti.

Miestne médiá odvysielali zábery na Suárezovo auto, na ktorom bolo badať otvory po guľkách vystrelených cez okno na strane vodiča. K útoku došlo na ulici v prístavnom meste Guayaquil, ktoré je v Ekvádore centrom vojny proti drogovým gangom.

Prudký nárast násilia v kedysi pokojnom Ekvádore badať odvtedy, ako sa táto krajina stala centrom globálneho vývozu kokaínu zo susednej Kolumbie a Peru.

Vojna proti gangom

Ekvádorská vláda minulý týždeň vyhlásila vojnu mocným drogovým gangom, ktoré sa následne vyhrážali popravami civilistov a príslušníkov bezpečnostných síl a uskutočnili vlnu útokov – o život pri nich prišlo najmenej 20 ľudí.

Ako pripomenula agentúra AFP, minulý utorok (9. 1.) ozbrojenci v kuklách vtrhli do televízneho štúdia, strieľali tam a prinútili vystrašených zamestnancov, aby políhali na zem. Kým polícia prišla a zasiahla, dramatické udalosti sa zo štúdia asi 30 minút vysielali v priamom prenose. Zadržaných bolo 13 ľudí, mnohí z nich boli tínedžeri.

Zdroj z prokuratúry pre agentúru AFP uviedol, že Suárez dostal v rámci vyšetrovania za úlohu zistiť, ktorá zločinecká skupina bola za útokom na televíziu.        

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet