Na hlavný obsah

V Martine má vyrásť nová obytná štvrť so stovkami bytov. V meste však ľudí ubúda

Mesto postupne prichádza o obyvateľov, budúcnosť v bytoch nevidí.

V Martine má vyrásť nová obytná štvrť so stovkami bytov. V meste však ľudí ubúda
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Martine sa chystá masívna výstavba. Španielski investori tam plánujú novú obytnú štvrť. Na takmer jedenástich hektároch má vyrásť vyše 800 bytov. Projekt počíta s rôznorodými objektmi, od rodinných domov až po šesťposchodové bytové domy.

Developer v podstate oprášil plány spred hospodárskej krízy v roku 2009. Tá vtedy stopla ešte ambicióznejšie plány na výstavbu vyše 1 200 bytov. Akcionári spoločnosti sa pre výstavbu rozhodli po oznámení podpory projektu novej nemocnice v Martine.

„Veríme, že oba projekty majú navzájom veľa prienikov a synergií, ktoré budú pre ne vzájomne prínosom a zároveň veľkým benefitom pre samotné mesto Martin a jeho obyvateľov,“ uviedol generálny riaditeľ rezidencie Turčany Francisco de la Sierra.

Viac o výstavbe nových bytov v Martine zisťoval v relácii Správy RTVS redaktor Vladimír Záborský:

Mesto Martin postupne prichádza o obyvateľov. Z vyše 60-tisíc klesol počet ľudí s trvalým pobytom na asi 52-tisíc. Magistrát však nedostatok bytov nevníma ako dôvod úbytku obyvateľov.

„Pokiaľ tu nebudú nejaké zaujímavé pracovné podmienky, pokiaľ tu nebudú nejaké lukratívne obchody a niečo, čo tých ľudí tu pritiahne, byty to sami osebe nevyriešia,“ povedal primátor Martina Ján Danko.

Aktuálne v Martine nie je podľa realitných maklérov problém nájsť voľné byty. „Mám trochu obavy, že tých bytov, ktorých už je dnes dostatok prázdnych na predaj na sídliskách, sa môže ešte zvýšiť. Tým nám môžu vzniknúť na sídliskách schátrané bytové domy, prázdne,“ vyjadrila sa realitná manažérka Božena Simonidesová.

S výstavbou by chceli španielski investori začať v druhej polovici budúceho roka. V akom čase by chceli plánovaný počet bytov dokončiť je zatiaľ otvorené. Investor však môže očakávať pomoc samosprávy najmä pri napojení územia na dopravnú infraštruktúru, ktorú mesto musí vybudovať aj kvôli novej nemocnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny