Na hlavný obsah

V nemeckej potravinárskej firme unikal jedovatý plyn, zranilo sa 25 ľudí

Nehoda sa stala v meste Kostnica.

Celkovo 25 ľudí hospitalizovali s podráždením dýchacích ciest v dôsledku piatkovej (12. 1.) nehody s chemikáliami. V priestoroch potravinárskej spoločnosti Agrana v juhonemeckom meste Kostnica unikaj jedovatý plyn. Firma vyrába roztoky pre potravinársky priemysel. Informovali agentúra DPA a noviny Südkurier.

Jedovatý plyn začal unikať zo suterénu prevádzky po tom, čo sa z neznámych príčin zvýšila teplota v tisíclitrovej nádobe s 53-percentnou kyselinou dusičnou a čistiacim prostriedkom Horolith.

„Látky medzi sebou prudko reagovali. To spôsobilo únik korozívnych plynov v suteréne, ktoré viedli k poraneniu dýchacích ciest zamestnancov,“ uviedol hovorca hasičov.

Podľa neho išlo o „život ohrozujúcu“ situáciu. Jeden zo zamestnancov sa však zachoval duchaprítomne a v ochrannom obleku pomocou vysokozdvižného vozíka vyviezol kontajner mimo budovy, kde sa unikajúca látka rozplynula. Obyvatelia v oblasti neboli výparmi ohrození, nedošlo ani k ekologickej havárii.

Hasiči potom prečerpali chemickú zmes do inej tisíclitrovej nádoby, ktorá obsahovala rozpúšťadlo na neutralizáciu zmesi. Kontajner zlikvidovala špecializovaná spoločnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet