Na hlavný obsah

V uliciach kanadskej metropoly viali slovenské vlajky po vyše 20 rokoch: Zuzana Čaputová rokovala s Justinom Trudeauom

Naposledy bol na štátnej návšteve prezident Rudolf Schuster.

V uliciach kanadskej metropoly viali slovenské vlajky po vyše 20 rokoch: Zuzana Čaputová rokovala s Justinom Trudeauom
Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Foto: RTVS

V uliciach kanadskej Ottawy vyvesili slovenské vlajky prvýkrát po vyše dvadsiatich rokoch. Vtedy bol na štátnej návšteve prezident Rudolf Schuster, teraz do Kanady zavítala Zuzana Čaputová. S kanadským premiérom Justinom Trudeauom rokovala najmä o posilnení spolupráce.

Prezidentku privítali v Rudy Hall – sídle generálnej guvernérky Mary Simonsovej, ktorá v krajine zastupuje britského kráľa Karola III. Práve jej sídlo je symbolom demokracie, ktorá bola jednou z ústredných tém rokovaní našej hlavy štátu s poprednými predstaviteľmi Kanady.

Návšteve slovenskej prezidentky v Kanade sa v Správach RTVS venoval redaktor Michal Cimerman:

„V Kanade žije viac ako 68-tisíc ľudí so slovenským pôvodom. Viacerí z nich sem prišli po brutálnom potlačení Pražskej jari. Našli tu útočisko a domov,“ uviedla sudkyňa najvyššieho súdu, zástupkyňa generálnej guvernérky Kanady, Audromache Karaktsanis.

Nepokoje rozhýbali demokratický svet

Ako vtedy, aj teraz nepokoje v Európe rozhýbali demokratický svet. Ako na spojencoch je teraz podľa Zuzany Čaputovej na nás, aby sme sa zaslúžili o dodržiavanie medzinárodného práva

„Nie len európsky priestor zmenila a poznačila ruskou agresiou na Ukrajine, ktorá je našim priamym susedom. Poďakovala som sa pánovi premiérovi aj za príspevok Kanady k bezpečnostnej situácii obzvlášť na východnom krídle Severoatlantickej aliancie,“ vyhlásila prezidentka Čaputová.

„Cením si, že Slovensko stojí pevne pri Ukrajine,“ zdôraznil Justin Trudeau. Deň plný politických rokovaní ukončila prezidentka tam, kde ho začala. Večerou v rezidencii guvernérky prehlbovaním vzájomných vzťahov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet