Na hlavný obsah

Vedci chcú nové emotikony. Sťažujú sa na priveľa emodži mačiek, chýbajú im tieto tvory

Vraj to škodí snahe o ochranu prírody.

Vedci chcú nové emotikony. Sťažujú sa na priveľa emodži mačiek, chýbajú im tieto tvory
Ilustračná sníma - Emoži. Foto: ČTK/DPA/Jörg Carstensen

Príliš veľa mačiek a málo kôrovcov. Tak znie povzdych tímu talianskych vedcov nad nedostatočnou rozmanitosťou voľne žijúcich tvorov a rastlín v katalógu znakov emodži. Ten podľa nich nereprezentuje reálnu biodiverzitu, čo škodí snahe o ochranu prírody.

Analýza, ktorú v decembri zverejnil časopis iScience, konštatuje, že zvieratá majú v súčasnom katalógu emodži dobré zastúpenie. O rastlinách, hubách a mikroorganizmoch sa to však povedať nedá.

„Hoci sa môže zdať, že kríza biodiverzity je on-line svetu vzdialená, v našej čoraz viac digitalizovanej spoločnosti by sme nemali podceňovať potenciál emodži pre zvýšenie povedomia a schopnosti oceniť rozmanitosť života na Zemi,“ napísali autori analýzy Stefano Mammola, Mattia Falaschi a Gentile Francesco Ficetola z Milánskej univerzity.

Tím hodnotil emodži týkajúce sa prírody a zvierat na webe Emojipedia – online katalógu emodži. Sledoval, ako sa symboly menili medzi rokmi 2015 a 2022.

Akých emodži je nadbytok a čo chýba?

Medzi zvieratami mali nadmerné zastúpenie stavovce vrátane cicavcov, vtákov, plazov, obojživelníkov a rýb. Tvorili 76 percent zvieracích emodži.

Článkonožce, vrátane hmyzu, pavúkovcov a kôrovcov, mali pomerne malé zastúpenie. A to napriek tomu, že existuje 1,3 milióna popísaných druhov článkonožcov v porovnaní s 85-tisícami známych druhov stavovcov.

Vedci tiež zistili, že neexistujú žiadne emotikony predstavujúce ploskavce. Tieto prvoústovce zahŕňajú triedy ploskúľ či parazitických motolíc a pásomníc. Rovnako na tom sú napríklad hlístovce, hoci existuje viac ako 20-tisíc druhov ploskavcov a takmer 20-tisíc druhov hlístovcov.

Vedci však kvitovali skutočnosť, že sa biodiverzita emotikonov predsa len zväčšuje. Obrúčkavce sa dočkali zastúpenia v roku 2020 pridaním „červa“, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou predstavuje dážďovku. Pŕhlivce majú svojho zástupcu v Emojipedii od roku 2021 vďaka pridaniu koralu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet