Na hlavný obsah

Železničiari v Nemecku žiadajú lepšie pracovné podmienky. Ich štrajk zasiahne milióny cestujúcich

Skončí sa až v piatok večer.

Železničiari v Nemecku žiadajú lepšie pracovné podmienky. Ich štrajk zasiahne milióny cestujúcich
Vlak ICE odchádza z hlavnej železničnej stanice počas štrajku rušňovodičov v Berlíne. Foto: TASR/AP

V Nemecku sa krátko po polnoci začal štrajk rušňovodičov osobnej železničnej dopravy. Nemecké železnice Deutsche Bahn sa do poslednej chvíle snažili zabrániť štrajku súdnou cestou, ale podanie i odvolanie súdy zamietli. Nákladné vlaky nepremávajú už od utorkového (9. 1.) večera.

Zvyčajne trval celoštátny štrajk 24-hodín, tentokrát sa skončí až v piatok (12. 1.) o 18.00 h. V depách a staniciach stojí drvivá väčšina diaľkových i regionálnych spojov, v Berlíne a ďalších mestách nepremávajú rýchlovlaky mestskej a prímestskej dopravy.

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn napriek protestným akciám dokázala v minulosti zabezpečiť asi 20 percent spojov, teraz sa zrejme pokúsi o rovnaký krok.

Cestujúcim však odporúča, aby svoje cesty preložili na neskorší termín. Všetky kúpené lístky zostávajú v platnosti a miestenky Deutsche Bahn preplatí.

Podrobnosti o štrajku železničiarov v Nemecku priniesol v bloku RTVS Aktuálne :24 spravodajca v Berlíne Tibor Macák:

Požiadavky odborovej organizácie

Odborová organizácia rušňovodičov GDL žiada skrátenie týždenného pracovného času zamestnancov pracujúcich na zmeny z 38 na 35 hodín s plnou mzdovou kompenzáciou. Okrem toho zvýšenie platov o 550 eur mesačne a bonus na vyrovnanie inflácie.

Deutsche Bahn prišla minulý týždeň s novým návrhom, ktorý obsahuje zvýšenie platov o 11 percent a na najbližších 32 mesiacov bonus na kompenzáciu inflácie ako aj flexibilnú tarifu podľa dĺžky práce na zmeny. Odborári tento návrh odmietli.

Takmer trojdňový štrajk zasiahne milióny cestujúcich a Deutsche Bahn upozornila, že obnovenie vlakovej premávky bude trvať dlhšie. S výpadkami spojov a meškaniami tak treba počítať aj cez víkend.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet