Na hlavný obsah

Biden: Existuje „nádej“, že od pondelka môže v Gaze nastať prímerie

Zástupcovia Hamasu na stretnutí v Paríži neboli.

Biden: Existuje „nádej“, že od pondelka môže v Gaze nastať prímerie
Prezident USA Joe Biden, Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden dúfa, že od začiatku budúceho týždňa by v Pásme Gazy mohlo zavládnuť prímerie. Vyhlásil to v pondelok (26. 2.) počas návštevy New Yorku. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

„Môj poradca pre národnú bezpečnosť mi hovorí, že sme blízko, sme blízko, ale ešte sme neskončili. Dúfam, že do najbližšieho pondelka (4. 3.) budeme mať prímerie,“ odpovedal Biden na otázku, kedy by medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas mohlo nastať prímerie.

V Paríži sa cez víkend stretli zástupcovia niekoľkých strán a „dohodli sa na podobe hrubých obrysov dohody o zajatcoch pre dočasné prímerie“. Vyhlásil v nedeľu (25. 2.) pre televíziu CNN poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Zástupcovia hnutia Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne, však medzi účastníkmi stretnutia v Paríži chýbali. S predstaviteľmi USA, Kataru a Egypta sa stretli neskôr v katarskej metropole Dauha. Tam sa k nim pridali aj zástupcovia Izraela.

Napriek novým návrhom týkajúcim sa sporných otázok „Izrael nezaujal žiadny konkrétny postoj k podmienkam prímeria a stiahnutiu (vojsk) z Pásma Gazy“, uviedol pre AFP nemenovaný zdroj z prostredia Hamasu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol stiahnutie izraelskej armády ako „blúznenie“ a vyhlásil, že akékoľvek prímerie spôsobí iba oddialenie vojenského útoku na mesto Rafah ležiace na juhu Pásma Gazy. Do mesta sa uchýlilo približne 1,4 milióna Palestínčanov hľadajúcich útočisko pred bojmi prebiehajúcimi na iných miestach pásma.

Prímerie za dohodu o rukojemníkoch

Izrael by bol ochotný zastaviť vojenské operácie v Pásme Gazy počas nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán, ak sa dosiahne dohoda o prepustení časti rukojemníkov zadržiavaných tamojšími militantmi. Uviedol Biden.

Vyjednávači USA, Egypta a Kataru pracujú na rámcovej dohode, na základe ktorej by hnutie Hamas prepustilo časť z desiatok rukojemníkov výmenou za prepustenie palestínskych väzňov a zastavenie bojov na šesť týždňov. Počas tohto obdobia by pokračovali rokovania o ďalšom prepúšťaní.

Izrael zatiaľ na Bidenovo vyjadrenie nereagoval. Prezident USA o záležitosti hovoril v rozhovore pre program televízie NBC zverejnenom v noci na utorok (27. 2.).  Začiatok ramadánu okolo 10. marca je vnímaný ako neoficiálna lehota na dohodu o prímerí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet