Na hlavný obsah

EÚ uvoľňuje pravidlá pre používanie GMO. Neexistuje vedecký konsenzus, že sú bezpečné, tvrdí občianska iniciatíva

Ide o GMO vyrobené novými genomickými technikami.

EÚ uvoľňuje pravidlá pre používanie GMO. Neexistuje vedecký konsenzus, že sú bezpečné, tvrdí občianska iniciatíva
Ilustračná snímka potravín v obchode. Foto: RTVS

Europoslanci schválili uvoľňovanie pravidiel pre nové geneticky modifikované organizmy (GMO) vyrobené pomocou nových genomických techník.

Znamená to, že sa tieto nové GMO, najmä plodiny, dostanú na európsky trh bez toho, aby sa zhodnotili riziká a označovali sa. „A to aj napriek tomu, že drvivá väčšina občanov Európskej únie sa vyhýba GMO,“ vysvetlil člen občianskej iniciatívy Slovensko proti GMO Peter Sudovský.

„Je to v rozpore s platnou legislatívou o GMO, ktorá stanovuje, aby sa hodnotili riziká a mali označenie,“ dodal. Európska komisia spolu s producentami GMO podľa Sudovského pripravili takú legislatívu, ktorá má súčasne nastavené pravidlá uvoľniť pre nové GMO vyrábané novými genomickými technikami.

Europoslanci podľa neho používajú „ľúbivé frázy“ o benefitoch nových GMO. „Tvrdia, že prinesú priam spásu pre poľnohospodárstvo, budú trvalo udržateľné a znížia spotrebu pesticídov. Sú to iba sľuby,“ uviedol. Nič nie je podľa neho vedecky dokázané a neexistuje ani vedecký konsenzus na tom, že sú bezpečné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet