Na hlavný obsah

Fínska letecká spoločnosť zaviedla netradičné opatrenie. Vážiť chce nielen batožinu, ale aj cestujúcich

Má to zaručiť bezpečné vzlietnutie.

Fínska letecká spoločnosť zaviedla netradičné opatrenie. Vážiť chce nielen batožinu, ale aj cestujúcich
Na snímke váženie batožiny a cestujúcej. Foto: Profimedia

Fínska letecká spoločnosť Finnair pristúpila k netradičnému opatreniu. Oznámila, že odteraz váži aj cestujúcich, nielen ich batožinu. Píše o tom portál news.sky.com.

Finnair uviedol, že váženie je „dobrovoľné a anonymné“ a pomôže zabezpečiť, aby letecká spoločnosť neprekročila stanovenú maximálnu hmotnosť pre bezpečný vzlet.

Cestujúcich-dobrovoľníkov budú vážiť spolu s príručnou batožinou. Celkovú hmotnosť bude môcť vidieť len pracovník zákazníckeho servisu na meracom mieste.

Zozbierané údaje nebudú nijakým spôsobom prepojené s osobnými údajmi cestujúceho, uviedla letecká spoločnosť. Dobrovoľné váženie začali uskutočňovať pri odletových bránach na letisku v Helsinkách.

Hmotnosť lietadla zahŕňa hmotnosť samotného lietadla, paliva, odbavenej batožiny a nákladu, palubného stravovania, vodných nádrží a cestujúcich.

Zatiaľ čo letecké spoločnosti poznajú hmotnosť všetkých ostatných aspektov, hmotnosť cestujúcich a ich príručnej batožiny sa vypočítava na základe priemerných hmotností, ktoré poskytuje Úrad pre civilné letectvo (CAA).

Dôležité výpočty

Alternatívnou možnosťou je, aby letecké spoločnosti používali buď vlastné merania, alebo štandardné hmotnosti definované Európskym úradom pre bezpečnosť letectva EASA.

Od roku 2018 spoločnosť Finnair používa priemerné hmotnosti určené vlastnými meraniami. Úrady vyžadujú, aby sa tieto údaje aktualizovali každých päť rokov.

Spoločnosť uviedla, že nastal čas zhromaždiť nové údaje na optimalizáciu výpočtov vyváženosti lietadiel leteckej spoločnosti.

„Pri predchádzajúcich meraniach pred piatimi rokmi sa na vážení chcelo zúčastniť veľké množstvo dobrovoľníkov a dúfame, že aj tentoraz budeme mať dobrú vzorku dobrovoľníkov, obchodných aj rekreačných cestujúcich, aby sme mohli získať čo najpresnejšie informácie pre dôležité výpočty vyváženia,“ uviedol Satu Munnukka, vedúci pozemných procesov spoločnosti Finnair.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet