Na hlavný obsah

Izraelský minister zahraničia označil brazílskeho prezidenta za nežiaducu osobu

Za nezhody môžu výroky brazílskeho prezidenta.

Izraelský minister zahraničia označil brazílskeho prezidenta za nežiaducu osobu
Na archívnej snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Medzi Izraelom a Brazíliou vypukla diplomatická kríza po tom, čo izraelský minister zahraničia Jisrael Kac označil brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silva za „nežiaducu osobu“. Lula následne nechal povolať do vlasti brazílskeho veľvyslanca v Tel Avive. Informovala o tom v pondelok (19. 2.) brazílska tlač.

Dôvodom nezhôd medzi Izraelom a najväčšou krajinou v Latinskej Amerike sú nedeľné výroky, v ktorých Lula prirovnal počínanie izraelskej armády v Pásme Gazy k vyhladeniu Židov počas druhej svetovej vojny. Kac uviedol, že je ochotný odvolať označenie Luly za nežiaducu osobu, ak sa brazílsky prezident ospravedlní.

„Nezabudneme ani neodpustíme. Je to vážny antisemitský útok. V mojom mene a v mene občanov Izraela – povedzte prezidentovi Lulovi, že je v Izraeli persona non grata, kým nevezme naspäť svoje výroky,“ povedal v pondelok pred kamerami novinárov Kac pri návšteve jeruzalemského pamätníka obetiam holokaustu Jad Vašem, kam zaviedol brazílskeho veľvyslanca v Izraeli Frederika Mayera.

„Priviedol som vás na miesto, ktoré viac ako čokoľvek iné svedčí o tom, čo nacisti a (Adolf) Hitler urobili Židom, vrátane členov mojej rodiny,“ uviedol a Mayerovi pri pamätníku ukázal aj mená svojich starých rodičov, ktorí sa stali obeťou holokaustu. „Porovnanie medzi spravodlivou vojnou Izraela proti Hamasu a zverstvami Hitlera a nacistov je hanebné,“ dodal.

Na izraelský krok brazílsky prezident reagoval podľa denníka Folha de Sao Paulo a stanice CNN Brasil povolaním do vlasti na konzultácie brazílskeho veľvyslanca v Tel Avive Mayera.

To je jeden z najvážnejších krokov v diplomatických vzťahoch. Brazílske ministerstvo zahraničia predvolalo podľa svojho vyhlásenia izraelského veľvyslanca, aby objasnil kroky svojej krajiny.

Lula sa zatiaľ nevyjadril

K výrokom izraelského ministra zahraničia sa zatiaľ Lula nevyjadril. Jeho poradca pre zahraničnú politiku Celso Amorim ich však vo vyjadrení pre server G1 označil za absurdné.

Nemenovaní brazílski diplomati však miestnej tlači povedali, že by nedeľné prezidentove slová mohli mať katastrofálny dopad na brazílsku zahraničnú politiku, ktorá sa zvyčajne snaží dodržiavať neutralitu v konfliktoch.

Šéf izraelskej diplomacie reagoval na výroky, ktoré brazílsky prezident predniesol na summite Africkej únie v etiópskej metropole. „To, čo sa deje v Pásme Gazy, nie je vojna, to je genocída,“ povedal Lula v nedeľu novinárom v Addis Abebe podľa španielskej televízie RTVE.

Dodal, že „niečo podobné vojne medzi veľmi dobre pripravenou armádou a ženami a deťmi“ história doteraz nezažila, s výnimkou toho, čo robil Hitler, keď rozhodol zabíjať Židov.

Lulove nedeľné výroky odsúdil tiež izraelský prezident Jicchak Herzog a izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý ich označil za „hanebné“ a zľahčujúce holokaust.

Rovnako izraelský minister obrany Joav Galant Lulu kritizoval. Povedal, že podľa neho brazílsky prezident „podporuje teroristickú genocídnu organizáciu Hamas“.

Brazílsky prezident Lula da Silva izraelskú operáciu v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za októbrový útok Hamasu na Izrael, kritizoval už skôr. Útok Hamasu Lula tiež odsúdil, ale izraelskú odvetu označil za neprimeranú reakciu a tiež za „kolektívny trest“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet