Na hlavný obsah

Koalícia vie, ako pri menovaní šéfa SIS obísť prezidentku, domnieva sa opozícia

Vláda doplnila štatút SIS v utajenom režime.

Koalícia vie, ako pri menovaní šéfa SIS obísť prezidentku, domnieva sa opozícia
Uprostred Pavol Gašpar. Foto: SITA/Milan Illík

Opozícia sa domnieva, že vláda našla cestu, ako pri menovaní šéfa informačnej služby obísť prezidentku. Vláda doplnila štatút Slovenskej informačnej služby (SIS) v utajenom režime. Zuzana Čaputová aj opoziční členovia parlamentného výboru na kontrolu SIS sa chcú preto oboznámiť s jeho obsahom.

Po slovách premiéra, že situáciu s chýbajúcim šéfom informačnej služby chce vyriešiť do niekoľkých dní, začala v opozícii silnieť obava, že Robert Fico našiel spôsob, ako môže súčasný štátny tajomník rezortu spravodlivosti, Pavol Gašpar, riadiť Slovenskú informačnú službu aj bez toho, aby ho vymenovala prezidentka.

„Pokiaľ je to pravda, že idú urobiť to, že námestník Rulíšek, ktorý má teraz všetky kompetencie, aby riadil SIS, tieto kompetencie ako námestník odovzdá na iného námestníka, na Pavla Gašpara, tak je to niečo, čo sme v histórii Slovenska ešte nemali,“ komentoval situáciu poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Čo sa deje vo vedení SIS zisťovala v Správach RTVS redaktorka Katarína Wildová:

„Keďže šéf Hlasu Pellegrini povedal, že do zmeny zákona nepôjde, tak samozrejme vláda hľadá riešenie tak, aby mala kontrolu nad spravodajskou službou. Našli, že toto je jedna z možností,“ odôvodnil poslanec Roman Michelko (SNS).

Opoziční členovia kontrolného výboru sa snažili od súčasného námestníka SIS Tomáša Rulíška zistiť, ako vláda štatút Slovenskej informačnej služby doplnila.

„Námestník nás ústne neinformoval dostatočne rozsiahlo, aby sme naozaj dobre rozumeli, čo bolo obsahom zmeny štatútu. Preto som zvolala mimoriadne zasadnutie výboru na budúci týždeň v utorok (27. 2.),“ informovala predsedníčka Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Mária Kolíková.

Najnovšie sa s obsahom štatútu chce oboznámiť aj prezidentka. „O zmene štatútu som sa dozvedela včera z medializovaných informácií. Štatút si, samozrejme, vyžiadam. Zatiaľ neviem žiadne podrobnosti, aké zmeny vláda v tomto smere plánuje,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Pavol Gašpar ako námestník

Keďže štatút SIS spadá pod utajované skutočnosti, pri otázke, či má jeho doplnenie umožniť, aby sa Pavol Gašpar mohol stať námestníkom s riadiacimi kompetenciami, koaliční predstavitelia nechceli odpovedať.

„Ja vám to neviem ani potvrdiť ani vyvrátiť. Viem, že štatút sa menil, máme o tom debatovať na mimoriadnom SIS-kárskom výbore,“ reagoval člen Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Peter Šuca (Smer-SD).

To, že by bol Pavol Gašpar dočasným šéfom ako námestník, si však vie predstaviť. „Myslím si, že zákon to dovoľuje, že s tým nie je nejaký problém,“ poznamenal Šuca.

Na to, aby Pavla Gašpara mohol súčasný námestník poveriť riadením SIS, musel by byť jej príslušníkom. „Slovenská informačná služba sa konzistentne nevyjadruje verejne k personálnym otázkam,“ uviedla hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

„Možnože už dlhšie spolupracuje, pretože ako asistent niekde na prokuratúre mal 800-eurový plat a postavil si vilu, tak ja neviem,“ poznamenal Juraj Krúpa.

Snažili sme sa priamo osloviť aj Pavla Gašpara, no nereagoval. Ak by sa stal dočasným šéfom SIS takouto cestou, opozícia sa obáva, že Slovensko stratí dôveryhodnosť.

„Výmena informácii medzi krajinami, ktoré sú združené v Bernskom klube a medzi partnerskými krajinami v rámci EÚ a NATO, prebiehajú a bežia a verím, že to tak bude aj po vymenovaní nového riaditeľa,“ skonštatoval overovateľ kontrolného výboru SIS Samuel Migaľ (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko