Na hlavný obsah

Nový objav z nemeckej jaskyne podľa vedcov prepisuje históriu ľudského druhu

Nájdené kosti majú 47 500 rokov.

Nový objav z nemeckej jaskyne podľa vedcov prepisuje históriu ľudského druhu
Fragment ľudskej kosti z nových vykopávok v Ranis. Foto: ČTK/Profimedia

Úlomky kostí objavené v jaskyni v strednom Nemecku ukazujú, že sa ľudský druh vydal do chladných vyšších zemepisných šírok Európy pred viac ako 45-tisíc rokmi, teda oveľa skôr, ako bolo doteraz známe.

Toto zistenie prepisuje podľa agentúry Reuters ranú históriu Homo sapiens na kontinente, ktorý vtedy ešte obývali niekdajší ľudskí bratranci neandrtálci.

Vedci v stredu (31. 1.) uviedli, že pomocou starobylej DNA identifikovali 13 kostrových pozostatkov Homo sapiens v jaskyni Ilsenhöhle, ktorá sa nachádza pod stredovekým hradom na vrchole kopca v nemeckom meste Ranis.

Vek kostí bol určený na 47 500 rokov. Až doteraz boli najstaršie pozostatky Homo sapiens zo severnej časti strednej a severozápadnej Európy staré asi 40-tisíc rokov.

„Tieto fragmenty sú priamo datované rádiokarbónom. Poskytli dobre zachovanú DNA Homo sapiens,“ uviedol paleoantropológ a vedúci výskumu Jean-Jacques Hublin z Collège de France v Paríži.

Homo Sapiens sa prispôsobil podmienkam

Homo sapiens vznikol v Afrike pred viac ako 300-tisíc rokmi, neskôr putoval po celom svete a stretol sa s ďalšími ľudskými populáciami, vrátane neandertálcov. Vďaka neúplným fosílnym záznamom nie sú jasné podrobnosti o tom, ako sa Homo sapiens šíril Európou. Ani to tom, akú úlohu hral náš druh pri vymieraní neandertálcov, ktorí zmizli zhruba pred 40-tisíc rokmi.

Výskum, ktorý bol prezentovaný v troch štúdiách publikovaných v časopisoch Nature a Nature Ecology & Evolution, ukázal, že v oblasti bolo vtedy chladnejšie ako dnes.

Chladná stepná tundra sa podobala dnešnej Sibíri alebo Škandinávii. Výskum tiež ukázal, ako sa Homo sapiens, hoci má korene v teplejšej Afrike, pomerne rýchlo prispôsobil mrazivým podmienkam.

Vedci dospeli k záveru, že jaskyňu sporadicky využívali malé mobilné skupiny poľovníkov a zberačov, ktorí sa pohybovali v krajine plnej cicavcov doby ľadovej, a že v iných obdobiach ju obývali jaskynné hyeny a jaskynné medvede.

„Lokalita v Ranise bola obsadená počas niekoľkých krátkodobých pobytov, a nie ako obrovské táborisko,“ uviedol archeológ Marcel Weiss z Univerzity v Erlangene v Nemecku, ďalší z vedúcich výskumu.

Strava aj prvé nástroje

Kosti a kamenné artefakty z jaskyne ukázali, že títo ľudia lovili veľkých cicavcov vrátane sobov, koní, zubrov a nosorožcov srstnatých.

„Je zaujímavé, že strava týchto raných Homo sapiens aj neskorých neandrtálcov sa zrejme zameriavala na veľkú suchozemskú zver. To mohlo viesť k oblastiam vzájomnej konkurencie,“ uviedol zooarcheológ Geoff Smith z Kentskej univerzity, ktorý viedol jednu zo štúdií.

„Stále však potrebujeme ďalšie údaje, aby sme lepšie pochopili úlohu a vplyv klímy a prichádzajúcich skupín Homo sapiens na konečné vymretie neandertálcov v Európe.“

Zdá sa, že tento výskum vyriešil diskusiu o tom, kto vyrobil špecifický súbor európskych kamenných artefaktov – pripisovaných tzv. lincombsko-raniskej-jerzmanickej kultúre (LRJ). Vrátane kamenných čepelí v tvare listov, ktoré sa používali ako hroty oštepov pri love.

Mnohí odborníci predpokladali, že ich vyrobili neandertálci. Ich prítomnosť v Ranise bez dôkazov o neandertálcoch naopak naznačuje, že ich vyrobil Homo sapiens.

„Tieto hroty čepelí boli nájdené od Poľska a Česka cez Nemecko a Belgicko až na britské ostrovy. Teraz môžeme predpokladať, že s najväčšou pravdepodobnosťou predstavujú ranú prítomnosť Homo sapiens v celej tejto severnej oblasti,“ povedal Smith.

Všetko sa ukrýva v DNA

Vedci identifikovali kosti na základe mitochondriálnej DNA, ktorá odráža dedičnosť po matke. Viac sa možno dozvedieť z jadrovej DNA, ktorá ponúka genetické informácie od oboch rodičov. Vrátane toho, či sa Homo sapiens v Ranise krížil s neandrtálcami.

Jaskyňu vykopali v 30. rokoch 20. storočia, kedy našli kosti a kamenné artefakty, kým prácu prerušila druhá svetová vojna. Vtedajšia technológia nevedela kosti identifikovať.

V rokoch 2016 až 2022 ju vedci znovu preskúmali a objavili ďalšie kosti a artefakty. Sekvenovanie DNA na novo nájdených a predtým odkrytých kostiach identifikovalo pozostatky Homo sapiens.

„Výsledky pre Ranis sú úžasné,“ uviedol Weiss. Dodal, že vedci by sa mali vrátiť k ďalším európskym lokalitám z tohto obdobia a overiť, či neobsahujú podobné dôkazy o prítomnosti raného Homo sapiens.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet