Na hlavný obsah

Prezidentský kandidát Ján Kubiš priblížil, s akou víziou sa uchádza o mandát

Spoločnosť je podľa neho polarizovaná.

Prezidentský kandidát Ján Kubiš priblížil, s akou víziou sa uchádza o mandát
Kandidát na prezidenta SR Ján Kubiš. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident a jeho úrad by mal pomáhať preklenovať rozpory a nachádzať východiská pre spoločné riešenia. Na štvrtkovej (8. 2.) tlačovej konferencii to uviedol občiansky kandidát na prezidenta SR Ján Kubiš. O mandát sa chce uchádzať s víziou zjednocovania súčasnej silno polarizovanej spoločnosti, ako prezident zastupujúci všetkých občanov, nie jednu skupinu.

„To bola napokon jedna zo žiadostí od tých, ktorí mi dali podpis pod moju prezidentskú kandidatúru,“ upozornil.

Chce pomôcť hľadať spoločnú reč

Priznáva tiež, že súčasný stav spoločnosti, ktorú výrazne polarizuje, vulgarizuje i destabilizuje terajší nevyberavý politický boj, bol aj pre neho samotného dôvodom vstúpiť do boja o prezidentský palác. Za vážnu výzvu pre hlavu štátu považuje i harmonizáciu rôznych názorov, postojov, stanovísk s cieľom hľadať a presadzovať stratégie v prospech spoločnej krajiny.

„Po 30 rokoch samostatnosti, počas ktorých Slovensko napísalo úspešný príbeh, akoby sme stratili paru a nemáme víziu o tom, aké Slovensko chceme mať,“ upozornil.

Ako prezident by sa preto snažil byť zjednocovateľ všetkých aktérov, ktorí do formulovania vízie a stratégie budúcnosti Slovenska majú čo hovoriť. „Prestaňme bojovať medzi sebou, poďme spolupracovať v prospech moderného, prosperujúceho a demokratického Slovenska,“ vyzval.

Ján Kubiš počas tlačovej konferencie 8. februára 2024.
Ján Kubiš počas tlačovej konferencie 8. februára 2024.Foto: TASR/Martin Baumann

Je presvedčený, že predpoklady dosiahnuť svoje víziu mu dávajú jeho bohaté diplomatické skúsenosti overené aj v rizikových situáciách eskalujúcich konfliktov, napríklad v Afganistane či Iraku.

Zo siete kontaktov i medzinárodnej reputácie diplomata chce ťažiť na poste prezidenta ako človek, ktorý nebude len reprezentantom krajiny v zahraničí, ale aj strategický partner pri diskusiách, ktoré ovplyvňujú vývoj v najbližšom regióne i vo svete. „Vždy pritom budem mať na prvom mieste záujmy Slovenskej republiky,“ zdôraznil.

Kto tvorí jeho tím

Dodal, že v jeho najbližšom tíme sú ľudia s rovnakou filozofiou. Medzi nimi je napríklad generálmajor vo výslužbe Svetozár Naďovič, ktorý výrazným spôsobom prispel v negociáciách k odchodu sovietskych vojsk z Československa po páde komunistického režimu.

Rovnako patrí medzi jeho najbližších spolupracovníkov i bývalý kandidát na prezidenta a bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

„Výrazne však načúvam aj hlasu mladých, Slovensko totiž nebude mať perspektívu, ak nebudú na Slovensku vidieť perspektívu mladí ľudia,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko