Na hlavný obsah

Mečiarovi spôsobil najťažšiu porážku v kariére. I. Gašparovičovi sa ako jedinému prezidentovi podarilo obhájiť post

Vo funkcii pôsobil desať rokov.

Mečiarovi spôsobil najťažšiu porážku v kariére. I. Gašparovičovi sa ako jedinému prezidentovi podarilo obhájiť post
Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič. Foto: TASR/Michal Svítok

Ivan Gašparovič sa ako prvý a doposiaľ jediný ujal prezidentského úradu dvakrát po sebe. Rodák z Poltára vo funkcii hlavy štátu pôsobil od roku 2004 do roku 2014. Na poste vystriedal Rudolfa Schustera.

Politické začiatky

V rokoch 1990 až 1992 Ivan Gašparovič zastával post generálneho prokurátora Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky v Prahe. Stal sa poslancom Slovenskej národnej rady (SNR) za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) a v zákonodarnom zbore pôsobil desať rokov.

V rokoch 1992 až 1998 bol prvým predsedom SNR, ktorá sa neskôr premenovala na Národnú radu (NR) SR.

Po uplynutí funkčného obdobia prvého prezidenta samostatnej SR Michala Kováča v marci 1998 poverili Gašparoviča niektorými právomocami prezidenta. Podieľal sa tiež na vzniku Ústavy SR.

Po odchode z HZDS v júli 2002 založil politický subjekt Hnutie za demokraciu (HZD), ktorého sa stal predsedom. Keď v parlamentných voľbách v roku 2002 HZD nezískalo potrebný počet hlasov na to, aby sa stalo parlamentnou stranou, znova sa vrátil učiť na Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave.

Zľava prezident Michal Kováč v rozhovore s predsedom NR SR Ivanom Gašparovičom.
Zľava prezident Michal Kováč v rozhovore s predsedom NR SR Ivanom Gašparovičom.Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Najťažšia Mečiarova porážka

Na politickú scénu sa vrátil v roku 2004, keď sa ako občiansky kandidát uchádzal o post prezidenta SR. Jeho snahu podporila aj strana Smer-SD.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 3. apríla, nebol za hlavu štátu zvolený žiadny kandidát. Ani jeden z uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov zúčastnených voličov.

Prekvapením bolo, že do druhého kola sa nedostal kandidát vtedajšej vládnej koalície na čele s SDKÚ Eduard Kukan, ktorý získal 22,11 percenta hlasov, teda o 0,09 percenta menej ako druhý Ivan Gašparovič. Očakávaný súboj Mečiar – Kukan sa tak nekonal.

Ivan Gašparovič (vľavo) gratuluje Vladimírovi Mečiarovi.
Ivan Gašparovič (vľavo) gratuluje Vladimírovi Mečiarovi.Foto: TASR/Vladimír Benko

V druhom kole volieb 17. apríla 2004 sa tak stretol Ivan Gašparovič, ktorého podporili strany HZD a Smer s Vladimírom Mečiarom, teda kandidátom s podporou HZDS, SNS a SĽS. Úspešnejší Gašparovič získal 59,91 percent hlasov, čo je doposiaľ najlepší výsledok druhého v histórii slovenských prezidentských volieb.

Vladimíra Mečiara volilo 40,1 percenta voličov. Víťazstvom Ivana Gašparoviča vo voľbách v roku 2004 spôsobil Vladimírovi Mečiarovi najťažšiu porážku v jeho politickej kariére. Na post prezidenta SR bol Gašparovič slávnostne inaugurovaný 15. júna 2004.

Gašparovič často kritizoval Dzurindovu vládu za dopady jej reforiem a hoci bol často jej kritikom, ich vzťahy boli bez väčších konfliktov. Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2006 sa na čelo vlády postavil Robert Fico, ktorého sa pri pokuse o vyslovenie nedôvery v parlament v roku 2008 prezident Gašparovič zastal.

Prvý a jediný znovuzvolený prezident

Po skončení svojho prvého päťročného funkčného obdobia sa rozhodol prezidentský post obhájiť. Na úrad prezidenta SR kandidoval ako občiansky kandidát, podporu mu vyjadrili strany Smer-SD a Slovenskej národnej strany (SNS) aj v roku 2009.

V prvom kole volieb 21. marca 2009 tiež nebol za prezidenta SR zvolený žiadny kandidát a do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Gašparovič a jeho hlavná vyzývateľka a kandidátka opozície na čele s SDKÚ Iveta Radičová.

Gašparovič obhájil prezidentských post v druhom kole 4. apríla 2009 s 55,5 percentami hlasov. Protikandidátka Iveta Radičová získala 44,5 percenta hlasov. Ivan Gašparovič sa tak ako prvý prezident v histórii SR 15. júna 2009 ujal úradu druhýkrát po sebe.

Iveta Radičová a Ivan Gašparovič si podávajú ruku pred televíznym duelom prezidentských kandidátov.
Iveta Radičová a Ivan Gašparovič si podávajú ruku pred televíznym duelom prezidentských kandidátov.Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najvážnejší spor medzi prezidentom Gašparovičom a vládou prišiel po tom, ako Roberta Fica v premiérskom kresle vystriedala v roku 2010 Iveta Radičová. Gašparovič odmietol vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého do tejto funkcie zvolil parlament v júni 2011.

Podporu dostal od 19 poslancov, no prezident označil voľbu za spolitizovanú a obrátil sa na Ústavný súd SR. Ten v roku 2014 rozhodol, že už exprezident Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním za generálneho prokurátora Čentéšove práva, za čo mu priznal aj odškodné. Generálnym prokurátorom sa medzičasom stal Jaromír Čižnár.

Život Ivana Gašparoviča

Doc. JUDr. Ivan Gašparovič, CSc., Dr. h. c. sa 27. marca 1941 narodil v Poltári. Je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1968 na svojej alma mater prednášal na Katedre trestného práva, kriminológie a kriminalistiky.

S prestávkami až do roku 2004 odovzdával na fakulte teoretické vedomosti budúcim právnikom. V rokoch 1990-1992 zastával post generálneho prokurátora Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) v Prahe.

Prezident SR Ivan Gašparovič prichádza na slávnostnú inauguráciu.
Prezident SR Ivan Gašparovič prichádza na slávnostnú inauguráciu.Foto: TASR/Tomáš Halász

Bývalý prezident je držiteľom najvyšších zahraničných štátnych vyznamenaní, ktoré dostal ešte počas pôsobenia v úrade. Významnou poctou je napríklad Veľký rytiersky kríž od britskej kráľovnej Alžbety II. Gašparovič je aj čestným členom mestskej rady mesta Cork v Írsku.

Postoje Ivana Gašparoviča ocenila Zlatou medailou Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Múzeum židovskej kultúry za zásluhy o rozvoj múzea mu udelilo Medailu Chatama Sofera. Čestné občianstvo mu udelia Veľká Lomnica, Humenné a Myjava. S manželkou Silviou Gašparovičovou majú dve deti – dcéru Denisu a syna Iva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko