Na hlavný obsah

Peter Pellegrini oznámil, že nezvolá schôdzu na odvolanie Martiny Šimkovičovej. PS hovorí o administratívnom omyle

Peter Pellegrini mimoriadnu schôdzu nezvolá.

Peter Pellegrini oznámil, že nezvolá schôdzu na odvolanie Martiny Šimkovičovej. PS hovorí o administratívnom omyle
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) nezvolá mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Pod návrhom opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS je podľa neho len 28 podpisov, pričom potrebných je 30. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR.

„Každý poslanec v parlamente by mal vedieť, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi musí zo zákona obsahovať minimálne 30 podpisov poslancov. A keďže ani cez víkend neprišiel návrh, ktorý by to spĺňal, musím dnes podpísať rozhodnutie, v ktorom konštatujem, že tento opozičný návrh nespĺňa podmienky dané ústavou,“ skonštatoval Pellegrini.

Progresívne Slovensko reagovalo

Strany PS a SaS oznámili, že návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky kultúry podajú opäť v utorok (6. 2.). Za nedostatkom podpisov, o ktorom hovoril Pellegrini, vidia administratívny omyl.

„Smutné je, že Pellegrini sa vytešuje z jedného strateného hárka a točí si o tom videá. Namiesto toho stačilo slušné upozornenie a omyl by bol odstránený, prípadne by sa Pellegrini mohol konečne vyjadriť, či schvaľuje nenávistné prejavy a diletanstvo ministerky Šimkovičovej, ktorú vo funkcii kryje,“ uviedlo PS v stanovisku.

Strana SaS deklarovala, že dodala maximálny počet podpisov prítomných poslancov. „Nič to nemení na fakte, že podanie na odvolávanie Šimkovičovej podáme opäť a vypočujeme volanie viac ako 180-tisíc občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu na jej odvolanie,“ skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Opozičné PS a SaS podali podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu pôvodne už v piatok (2. 2.). Ministerka kultúry iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček a redaktorka Natália Dvoranová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko