Na hlavný obsah

Na ceste k vodičskému preukazu majú pribudnúť ďalšie úlohy, europoslanci schválili nové pravidlá

Vodiči začiatočníci by mali po novom prejsť dvojročným skúšobným obdobím.

Na ceste k vodičskému preukazu majú pribudnúť ďalšie úlohy, europoslanci schválili nové pravidlá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na európskych cestách vyhasne ročne viac ako 20-tisíc životov. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) preto schválili nové pravidlá pre získanie vodičského oprávnenia.

Zmeny by mali nastať pri skúšobných dobách pre začiatočníkov, záverečných skúškach a fyzických vodičských preukazoch.

Cieľom nových pravidiel je zvýšiť bezpečnosť na európskych cestách. V rámci záverečných skúšok by mali študenti absolvovať jazdu v snehu a klzkých podmienkach, mali by vedieť, ako bezpečne používať telefón počas jazdy a ako reagovať v rizikových situáciách.

Môžu zmeny pomôcť? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Škutová:

„Máme skúsenosti s nehodami, ktoré boli spôsobené tým, že človek v strese nesprávne reagoval. Týmto spôsobom vieme znížiť počet dopravných nehôd,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Vodiči začiatočníci by mali po novom prejsť dvojročným skúšobným obdobím. Počas neho by mali nulové alkoholové limity či prísnejšie pokuty. Autoškoly navrhujú zvážiť aj viac využívať simulátory.

„Aj na toto musíme myslieť, aby sme nejazdili vonku s vozidlami, ale aby sme to mohli odučiť na simulátoroch. No a väčší dôraz na tú bezpečnú jazdu, nácvik rizikových situácií a možnosti pre tých študentov, aby mohli jazdiť ako keby v meste,“ podotkol predseda Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl Jozef Rohaľ.

Pokles záujmu nepredpokladajú

Pokles záujmu o vodičské preukazy autoškoly zatiaľ nepredpokladajú. Kedy zmeny prídu na Slovensko? To zatiaľ jasné nie je.

„Odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru sa v tejto súvislosti rokovaní zúčastňuje, v súčasnosti je však zatiaľ predčasné vyjadrovať sa k podrobnostiam.Verejnosť budeme o zmenách včas informovať,“ uviedla hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Bárdyová.

Po novom by vodiči nemuseli pri sebe mať fyzicky vodičský preukaz. Nahradil by ho digitálny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko