Na hlavný obsah

Na Novom Zélande protestovali striptérky a striptéri. Dožadujú sa lepších práv a reforiem

Tanečníci chcú lepšiu právnu ochranu aj právo vyjednávať o platoch.

Na Novom Zélande protestovali striptérky a striptéri. Dožadujú sa lepších práv a reforiem
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Desiatky tanečníkov a tanečníčok striptízových klubov na Novom Zélande sa vo štvrtok (1. 2.) pred budovou parlamentu zišli na demonštrácii. Domáhali sa posilnenia práv zamestnancov v zábavnom priemysle pre dospelých i rozsiahlych reforiem v tomto sektore.

Hovorkyňa protestujúcich pre agentúru AFP uviedla, že tanečníci chcú lepšiu právnu ochranu pred niektorými zamestnávateľmi. Taktiež právo kolektívne vyjednávať o lepších platoch a pracovných podmienkach.

AFP objasnila, že tanečníci striptízových klubov na Novom Zélande sú zamestnaní ako nezávislí poskytovatelia služieb. Teoreticky sa tak môžu rozhodnúť, kedy budú tancovať a za koľko peňazí.

V skutočnosti si však podmienky často diktujú majitelia klubov – práve oni rozhodujú o mzdových sadzbách alebo vyrubujú pokuty, ak tanečníci pre chorobu zrušia účinkovanie.

Petíciou k lepšej legislatíve

Keďže neexistuje žiadna regulácia o tom, ako môžu kluby zaobchádzať s takýmito zamestnancami, vo veľkom ich vykorisťujú, upozornila hovorkyňa štrajkujúcich tanečníkov.

Tanečnica Pole Dance v rozhovore pre AFP uviedla, že je „životne dôležité“, aby vláda zlepšila práva pracovníkov v oblasti zábavy pre dospelých.

Pripomenula, že v tomto segmente pracujú najmä ženy. „Sme osamelí rodičia. So zdravotnými problémami. Sme marginalizovaní a pritom sa len snažíme zarobiť si na život,“ uviedla 27-ročná žena vystupujúca pod pseudonymom Vixen Temple.

Dodala, že „je frustrujúce musieť neustále bojovať nielen so stigmou, ale aj s vykorisťovaním zo strany manažmentu“ klubov.

Demonštranti vyjadrili nádej, že ich akcia a petícia adresovaná poslancom nakoniec povedie k novej legislatíve. V parlamente už má podporu časti z nich.

Poslanec Strany zelených Ricardo Menendez March pre AFP uviedol, že nové zákony by mohli chrániť aj práva iných nezávisle podnikajúcich osôb na Novom Zélande – od vodičov taxislužby Uber až po hercov.

„Boj, ktorý vedú striptérky, bude prínosom pre ľudí z celého radu sektorov, nielen pre ne,“ dodal poslanec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet