Na hlavný obsah

Rekonštrukcia kúpeľov v Sliači zostáva v nedohľadne. Chýbajú finančné prostriedky od vlády

Celkovú sumu komplexnej rekonštrukcie odhadujú približne na 200 miliónov eur.

Rekonštrukcia kúpeľov v Sliači zostáva v nedohľadne. Chýbajú finančné prostriedky od vlády
Kúpele v Sliači. Foto: RTVS

Plánovaná veľká rekonštrukcia štátnych kúpeľov v Sliači ostáva neistá. Kúpele tvrdia, že projekty majú pripravené a postupujú podľa plánu. Chýbajú však peniaze. Ministerstvo hospodárstva zatiaľ nevie, či ich vôbec zoženie.

Architektonickú štúdiu, ktorá zobrazuje, ako by mali vyzerať obnovené budovy sliačskych kúpeľov, predstavili ešte na jeseň minulého roka. Projekt majú pripravený. Potrebujú, aby im štát odklepol financovanie.

„Prebehla aj priama komunikácia s vedením ministerstva hospodárstva. Bolo skonštatované, že pripravenosť je naozaj veľmi dobrá a k ďalšiemu postupu už treba mať zabezpečené finančné prostriedky,“ uviedol riaditeľ Kúpeľov Sliač Martin Beňuch.

Ministerstvo ešte za bývalej vlády vyčlenilo pre kúpele 30 miliónov eur, čo je zhruba polovica sumy potrebnej na prvú etapu rekonštrukcie. Či sa tieto peniaze použijú a kde nájsť zvyšok, súčasné vedenie rezortu zatiaľ nešpecifikovalo.

Rekonštrukcii kúpeľov v Sliači sa v Správach RTVS z regiónov venoval Marek Pivoluska:

„Je pravda, že spoločnosť MH manažment má k dispozícii 30 miliónov eur. Tieto peniaze ale nestačia na rekonštrukciu kúpeľov ani v základnom variante. Ministerstvo bude hľadať spôsoby, ako zabezpečiť rozvoj kúpeľov. Dnes je však predčasné hovoriť o konkrétnych riešeniach alebo sumách,“ zaznelo v stanovisku Ministerstva hospodárstva SR.

Investície podľa vedenia nemeškajú

Vedenie kúpeľov tvrdí, že v rámci prípravy investície zatiaľ veľmi nemeškajú.

„Pracuje sa na dokumentácii pre územné rozhodnutie, a teda sa pripravujú podklady pre ďalšie takéto konania. To, čo je teraz samozrejme zložitejšie, je zabezpečenie finančných zdrojov,“ dodal riaditeľ kúpeľov.

„Pre nás ako mesto je veľmi dôležité, aby sa kúpele zrekonštruovali. Veríme tomu, že táto vláda dodrží záväzky, ktoré prisľúbila minulá vláda, a kúpele sa budú naozaj rozvíjať ďalej,“ vyhlásila primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Prvá etapa plánovej rekonštrukcie by sa mala týkať Kúpeľného domu Palace a ďalších budov, ktoré aktuálne chátrajú a nevyužívajú sa. Celkovú sumu komplexnej rekonštrukcie odhadujú približne na 200 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny