Na hlavný obsah

Situácia na rieke Slaná sa opäť zhoršila: Hodnoty arzénu stúpli, ekologická katastrofa trvá už dva roky

Kontaminovaná voda vyteká z bývalej bane.

Situácia na rieke Slaná sa opäť zhoršila: Hodnoty arzénu stúpli, ekologická katastrofa trvá už dva roky
Rieka Slaná. Foto: RTVS

Hodnoty arzénu v rieke Slaná sa opäť zvýšili. Ekologická katastrofa tam trvá už dva roky. Kontaminovaná voda vyteká z bývalej bane v Nižnej Slanej.

Pred dvoma rokmi sa rieka Slaná sfarbila na oranžovo. Takto znečistená voda tiekla niekoľko mesiacov až po hranice s Maďarskom. Aj teraz vidieť, že nie je úplne čistá.

„Je to smutné, že ani po dvoch rokoch… Celý minulý rok sa situácia vôbec neriešila,“ hovorí rybár a aktivista Tibor Varga.

Situácii na rieke Slaná sa v Správach RTVS venovala redaktorka Martina Beshirová:

Z bane vyteká voda, ktorá obsahuje železo, mangán, ale aj arzén. Banským záchranárom sa ešte v júni 2022 podarilo odkloniť vodu v bani. Potom do rieky vytekalo o približne 90 percent menej nebezpečných látok ako na začiatku. V posledných mesiacoch sa však situácia zhoršila.

„Do rieky opäť vteká väčšie množstvo arzénu. Začiatkom januára som si vyžiadal tieto rozbory od slovenského vodohospodárskeho podniku. Je to určite menej, ako začalo vtekať pred dvoma rokmi, ale je to viac, ako tieklo posledné mesiace. Dôležité je, že v bani sa hladina rozpusteného arzénu zvýšila na 20 miligramov na liter, prvýkrát zaznamenali takúto vysokú hodnotu,“ hovorí Varga.

Mimoriadna situácia

Na rieke Slaná vyhlásili mimoriadnu situáciu. O riešení problému musí rozhodnúť vláda.

„Envirorezort už pripravil návrh uznesenia ohľadom riešenia znečistenia na rieke, ktoré už prešlo medzirezortným pripomienkovým konaním a spoločne s MH SR ho plánuje predložiť na vládu,“ píše sa v stanovisku ministerstva životného prostredia.

V januári tohto roku zasadal v Nižnej Slanej krízový štáb. Jeho členovia si pozreli aj priamo priestory bane, kde sa vykonával banský zásah.

„V ďalšom období je potrebné vynaložiť rádovo 4,5 miliónov eur, keďže sa momentálne využívajú aj pôvodné staré hrdzavé rúry, ktoré môžu kedykoľvek povoliť, a za druhé, vybudovať čističku, aby voda, ktorá je vypúšťaná do rieky Slaná dosahovala zákonné limity,“ hovorí štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Situáciu v bani a v rieke aj naďalej monitorujú geológovia, vodohospodári aj Rudné bane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny