Na hlavný obsah

Slovenský zápasník Salkazanov obhájil titul majstra Európy

Majstrom sa stal už štvrtýkrát za sebou.

Slovenský zápasník Salkazanov obhájil titul majstra Európy
Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov sa stal štvrtýkrát za sebou majstrom Európy vo voľnom štýle v kategórii do 74 kg. V nedeľnom (18. 2.) finále na ME v Bukurešti zdolal Turka Sonera Demirtasa 5:0 na body.

Salkazanov obhájil tituly z Varšavy 2021, Budapešti 2022 a Záhrebu 2023. Na štyroch ME doteraz neprehral ani raz, na európskych šampionátoch ťahá šnúru 16 víťazných duelov. Na vrcholných podujatiach vybojoval celkovo už siedmy cenný kov, v zbierke má aj dve striebra a jeden bronz (do 79 kg) z MS.

Dvadsaťsedemročný rodák zo Severného Osetska v južnom Rusku zvládol v Bukurešti všetky štyri svoje súboje. Na úvod zdolal Hayka Papikjana z Arménska 2:1 na body, vo štvrťfinále zvíťazil nad španielskym reprezentantom Mohammadom Aliasgharom Mottaghiniom (4:1).

V semifinále si poradil s Turanom Bajramovom z Azerbajdžanu jednoznačne 7:1 na body. Na záver nedal šancu ani Demirtasovi.

Druhý cenný kov pre Slovensko

V nedeľu bojoval o zlato aj ďalší slovenský voľnoštýliar Boris Makojev, ktorého čakalo finále do 92 kg.

V nedeľnom finále prehral s Turkom Feyzullahom Aktürkom 0:8 na body. Je to druhý cenný kov pre Slovensko na tohtoročnom európskom šampionáte.

Tridsaťjedenročný Makojev tak musí ďalej čakať na zisk svojho prvého titulu z vrcholných podujatí. Z rumunskej metropoly však odchádza spokojný, dosiahol svoje najlepšie umiestenie na ME.

Jeho doterajším maximom bola bronzová medaila z Ríma 2020. Okrem nej má v zbierke aj dva cenné kovy z MS – striebro z Paríža 2017 a bronz z Belehradu 2022. Rodák zo Severného Osetska však všetky doterajšie úspechy slávil v kategórii do 86 kg.

Makojev v Bukurešti prvýkrát štartoval vo vyššej váhovej kategórii a začal suverénne. V osemfinále nedal šancu Ukrajincovi Denisovi Sachaľjukovi, keď zvíťazil na technickú prevahu (12:1), vo štvrťfinále vyhral nad Redjepom Hajdarim zo Severného Macedónska 8:4 na body.

Až v semifinále zviedol náročnejší súboj, no napokon získal aj cenný skalp Rusa Magomeda Kurbanova (2:1). Vo finále bol však nad jeho sily obhajca titulu Aktürk, turecký reprezentant vybojoval na ME tretie zlato za sebou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport