Na hlavný obsah

Spoznali sme nominácie na prestížne filmové ocenenie Slnko v sieti. Súťažiť budú aj filmy z produkcie RTVS

O cenu zabojuje tento rok rekordných 34 filmových aj televíznych titulov.

Spoznali sme nominácie na prestížne filmové ocenenie Slnko v sieti. Súťažiť budú aj filmy z produkcie RTVS
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poznáme nominácie na prestížne ocenenie filmovej tvorby Slnko v sieti. Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie posudzovali diela v osemnástich kategóriách. A mali z čoho vyberať. Vlani sa dostalo do kín 44 dlhometrážnych filmov. O Slnko v sieti zabojuje tento rok rekordných 34 filmových aj televíznych titulov.

,,Tento ročník je určite špecifický tým, že sa nám prihlásil rekordný počet diel. Vidíme tú variabilitu, diverzitu aj čo sa týka žánrov, diváckeho zásahu, máme tam od čiernych komédií, cez historické drámy,“ informovala prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Katarína Krnáčová.

V kategórii hraný film nominovali čiernu komédiu Invalid a historickú drámu Slúžka. Obidve získali po 13 nominácií. Dopĺňa ich film Svetloplachosť o ukrajinských deťoch, ktoré sa pred bombardovaním mesta počas ruskej invázie ukrývajú v metre.

Nomináciám na ocenenie Slnko v sieti sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

,,Mám obrovskú radosť, že v kategórii hraný film sú nominované všetky filmy, do ktorých RTVS vstúpila. To bude naozaj súboj, lebo všetky tie filmy sú skvelé,“ uznala producentka RTVS Zuzana Balkóová.

,,V niektorých tituloch sa diváci aj akademici zhodli. Film Invalid dosť dlho konkuroval aj najväčším svetovým hitom Barbie a Openheimerovi. Aj Slúžka mala úspech u divákov,“ prezradil Miroslav Ulman zo Slovenského filmového ústavu.

Vyššia návštevnosť slovenských filmov

V roku 2023 sa návštevnosť slovenských filmov v kinách vyšplhala na 780-tisíc divákov. „To je skoro taká návštevnosť, ako bola v roku pred pandémiou. V roku 2023 sa dostalo do kín až 44 dlhometrážnych filmov, takže bolo z čoho vyberať,“ uviedol Ulman.

V kategórii Najlepší televízny film nominovali aj vianočnú rozprávku RTVS. ,,Vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty mala ťažký pôrod, ale veľmi úspešné finále a divácky bola veľmi dobre prijatá,“ priznala Balkóová.

Slovenskej filmovej tvorbe pomáha spoluúčasť Audiovizuálneho fondu a RTVS. ,,Po vzniku Audiovizuálneho fondu produkcia domácich filmov postupne narastala,“ uviedol Ulman.

,,RTVS je najdôležitejším národným koproducentom filmov. Sme za to vďační, ale dúfame, že bude aj naďalej,“ povedala Krnáčová.

,,Do RTVS prichádzajú producenti s ponukou rôznych filmov a RTVS si vyberá do ktorých vstúpi, ktoré podporí. Ukázalo sa, že tá ruka bola šťastná,“ prezradila producentka RTVS.

„Myslím si, že najdôležitejšie pre zdravú kinematografiu národnú je sloboda tvorby. Základnou podmienkou je systematická podpora kinematografie,“ prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Slávnostné vyhlásenie národných filmových cien Slnko v sieti sa koná 26. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko