Na hlavný obsah

Stovky umelcov podpísali otvorený list pre ministerstvo kultúry: Odmietame normalizovanie ruskej agresie

Umelci nesúhlasia s obnovením vzťahov s Ruskom a Bieloruskom.

Stovky umelcov podpísali otvorený list pre ministerstvo kultúry: Odmietame normalizovanie ruskej agresie
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyše 500 umelcov a 46 kultúrnych inštitúcií vyzýva v otvorenom liste ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby obnovila zákaz spolupráce s Ruskou federáciou a Bieloruskom. Rezort kultúry ho zrušil s odôvodnením, že umelci by nemali doplácať na vojnu na Ukrajine. Za svojím rozhodnutím si ministerstvo stojí.

Umelci a kultúrne inštitúcie sú proti tomu, aby Slovensko legitimizovalo režimy, ktoré prenasledujú opozíciu a vedú vojnu na Ukrajine.

„Odmietame normalizovanie ruskej agresie, vojnových zločinov, deštrukcie ukrajinského kultúrneho dedičstva a rabovania ukrajinského umenia,“ znie v otvorenom liste.

Rezort kultúry tvrdí, že politika by sa nemala spájať s kultúrou. Stojí si za svojím rozhodnutím obnoviť spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. „Stanovisko ministerstva kultúry je v tomto ohľade jednoznačné. Vo svete sú desiatky vojnových konfliktov. Podľa nášho názoru by naň nemali doplácať umelci a kultúra,“ uviedlo v písomnom stanovisku ministerstvo kultúry.

Viac o otvorenom liste v Správach RTVS zisťoval redaktor Jakub Horáček:

Opozícia víta aktivitu platformy Otvorená kultúra. Kritizuje ministerku Martinu Šimkovičovú. „Nech navštívi ministra kultúry v Kyjeve. Nech sa porozpráva o tom, čo sa tam deje. Potom by som sa opýtal ministerky kultúry, že či to myslí vážne. Či chce ona obnovovať nejaké priateľstvá s Bieloruskom a Ruskom,“ povedal poslanec Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia).

„Toto by bol absolútny precedens, kde jasne ukážeme našim spojencom a partnerom, že my ignorujeme porušovanie medzinárodného práva, napriek tomu, že tu máme embargo,“ uviedol poslanec Juraj Krúpa.

„Ako súvisí kultúra s tým, že sa v geopolitike dejú nejaké spory. Ako je možné, že takéto hlasy nezaznievali v čase, keď sme spolupracovali priamo s americkou vládou, keď napadla Irak,“ poznamenal podpredseda NR SR Ľuboš Blaha.

„Inštitúcie, ak budú mať nejakú spoluprácu, budú to kvalitné umelecké súbory alebo sólisti. Nevidím, prečo by mal byť zákaz na inštitucionálnej úrovni,“ reagoval poslanec Roman Michelko (SNS).

Signatár o ruskej a bieloruskej kultúre

Signatár výzvy, hudobník Michal Kaščák, je presvedčený, že ruská aj bieloruská oficiálna kultúrna scéna podporuje vojnu na Ukrajine.

„Počas horúcej vojny, počas horúcej agresie treba dávať priestor napadnutej strane. Možno neskôr, keď Ukrajina bude kompletne slobodná, tak potom môže umenie zohrať dôležitú úlohu aj v liečení vzťahu ruskej spoločnosti so zvyškom sveta,“ skonštatoval signatár otvoreného listu Michal Kaščák.

„Je logické, že asi žiaden promotér, žiaden slovenský hostiteľ dnes asi nepozve nejakého angažovaného proputinovského umelca. Ale pokiaľ to sú ruskí klasici, tak v tom nevidím problém,“ uviedol Roman Michelko.

Kultúrna obec na Slovensku sa zhoduje, že ruská kultúra je významná. No ruský režim napadnutím Ukrajiny spôsobil, že je momentálne v úzadí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko