Na hlavný obsah

V Košiciach sa opäť hovorí o výskyte legionelly. Nie je dôvod na paniku, tvrdia odborníci

V poslednom čase sa vyskytlo niekoľko prípadov.

V Košiciach sa opäť hovorí o výskyte legionelly. Nie je dôvod na paniku, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Košiciach sa začalo v poslednom čase medzi ľuďmi hovoriť o výskyte baktérie legionelly, zodpovednej za takzvanú Legionársku chorobu. Odborníci obyvateľov upokojujú. Prízvukujú, že dôvod na paniku nie je.

V Košiciach sa vyskytlo v poslednom čase niekoľko prípadov. „Máme potvrdenú baktériu legionellu, ktorá je z vody, moja dcéra má dva mesiace kašeľ, lieky nezabrali žiadne,“ písal používateľ sociálnej siete.

Výskytu legionelly v Košiciach sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Na celom Slovensku eviduje Úrad verejného zdravotníctva tento rok sedem prípadov legionárskej choroby a rovnaký počet jej miernejšieho variantu, takzvanej pontiackej horúčky.

„Od začiatku minulého roka k dnešnému dňu evidujeme v meste Košice päť sporadických prípadov legionelózy bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti,“ informovala vedúca epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva Košice Veronika Tarkovská.

„Pravidelne cez rok bez ohľadu na ročné obdobie sa táto choroba môže vyskytnúť a viac-menej aj teraz sa tie počty sú úplne rovnaké ako iné obdobia roka alebo iné roky,“ uviedol zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP v Košiciach Martin Novotný.

Baktéria legionelly sa do ľudského tela môže dostať vdýchnutím infikovaných mikroskopických kvapôčok vody. „Zdrojom tejto infekcie sú vlhké podmienky, či klimatizácia, alebo sprcha, vodovodné batérie, ktoré nemajú dostatočnú teplotu, aby túto baktériu zabili,“ pokračoval Novotný.

Dodávateľ vody vie o jednom prípade

Teplú vodu v Košiciach dodáva do bytov mestská spoločnosť Tepelné hospodárstvo. Vie o jednom prípade výskytu legionelly. Dozvedeli sa o ňom od správcu zásobovaného objektu ešte koncom decembra.

„Dňa 15. 01. 2024 sa vykonali odbery vzoriek z piatich miest okruhu výmenníkovej stanice, z ktorej sa zásobuje byt s výskytom baktérie. Všetky vzorky boli negatívne,“ uviedol konateľ spoločnosti TEHO s.r.o Jaroslav Tkáč.

Ďalšie odbery plánujú urobiť v najbližšom čase vo viacerých častiach mesta. Prízvukujú, že zohriata voda má na výstupe z výmenníkovej stanice 55 stupňov a kontinuálne cirkuluje.

„Preto nie sú vytvorené podmienky, aby k množeniu legionelly dochádzalo v potrubiach v našej správe,“ dodal Tkáč.

Baktérie sa však môžu vyskytnúť aj v koncových zariadeniach – napríklad v sprchových hlaviciach. Odborníci preto prízvukujú dôslednú hygienu, prípadne ich dezinfekciu. V prípade dlhšie nepoužívaných batérií odporúčajú raz týždenne odpúšťať vodu niekoľko minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny