Na hlavný obsah

V očnej ambulancii praxuje šteňa. Ak má vestu, pracuje. Ako sa cvičí vodiaci pes?

Medzi pacientmi sa učí spracovávať aj náročné podnety.

V očnej ambulancii praxuje šteňa. Ak má vestu, pracuje. Ako sa cvičí vodiaci pes?
Pes praxuje v očnej ambulancii. Foto: RTVS

V očnej ambulancii novozámockej nemocnice praxuje šteňa. Cvičí sa za vodiaceho psa. Na výcvik má výborné podmienky. Medzi pacientmi sa učí spracovávať aj náročné podnety, čo je pre vodiaceho psa dôležité.

Na očnom oddelení víta pacientov vo dverách Brya. Cvičí ju lekárka, ktorá sa zapojila do dobrovoľníckeho programu, aby z nej vychovala vodiaceho psa pre nevidiacich.

„Prídeme do práce, ráno máme sedenie, kam ona pôjde so mnou a potom začneme ordinovať. Po oddelení sa môže pohybovať voľne. Treba, aby pes spoznal rôzne situácie ľudského sveta,“ priblížila lekárka oftalmologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky Gabriela Gulyásová.

Kým má Brya vestu, znamená to, že pracuje. Pacienti ju nesmú hladkať a ona sa zároveň učí trpezlivosti.

„Musí čakať svojho majiteľa, kým dokončí svoju prácu. Musí ležať v pokoji a vždy počúvať povely,“ dodala lekárka Gulyásová. Na to, že má Brya iba šesť mesiacov, vie podľa nej už veľa vecí.

Ako vyzerá deň psa, ktorý sa cvičí za vodiaceho, zisťovala redaktorka Marína Opálková v Správach RTVS z regiónov:

Dostali výnimku z hygieny

Zákon nevidiacim dovoľuje, aby sa so svojím psom mohli pohybovať všade. To však neplatí pre vidiacich cvičiteľov, na ktorých zákon nemyslí.

Tí si psa nemôžu priviezť do mnohých kaviarní, na úrady či do nemocníc. V novozámockej nemocnici dostali zatiaľ ako v jedinej výnimku.

„Dodržiavajú sa všetky opatrenia, ktorými sa chránia pacienti aj personál. Pes má naučené všetky hygienické návyky. Chceme pomôcť pacientom s odkázaním na pomoc takéhoto psa, aby dokázali v bežnom živote normálne fungovať,“ uviedla vedúca lekárka oddelenia hygieny FNsP Nové Zámky Melinda Tóthová.

„Považujem to za obrovský a krásny precedens. Do tej nemocnice, kde by sa dalo povedať, že hygiena to tam nedovolí, tak práve tam to dovolila. Bude vynikajúco pripravená na nemocničné prostredie, ktorému sa žiadny človek nevyhne,“ povedala inštruktorka OZ Psi na život Katarína Kubišová.

Šteňa si na ročný výcvik môže zobrať každý, kto má pozitívny vzťah k psom, ovláda základné výcvikové metódy a pracuje z domu alebo z kancelárie. Po roku u dobrovoľníka absolvuje špeciálny program, po ktorom sa z neho môže stať spoľahlivý vodiaci pes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny