Na hlavný obsah

Zdravotným poisťovniam sa v minulom roku darilo, za vlaňajšok všetky vykázali zisk

Koncom roka boli všetky poisťovne v pluse.

Zdravotným poisťovniam sa v minulom roku darilo, za vlaňajšok všetky vykázali zisk
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zdravotné poisťovne boli ku koncu vlaňajška v zisku. Najväčší vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to 17,2 milióna eur.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera bola v zisku takmer 14,4 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa zase takmer 2,98 milióna eur. Informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Pre dofinancovanie došlo v zdravotných poisťovniach aj k zvýšeniu disponibilných peňažných prostriedkov.

„Najviac stúpla likvidita ZP Dôvera, ktorá má zároveň k dispozícii na bankovom účte najviac peňažných prostriedkov aj v absolútnej hodnote. Je to až 228 miliónov eur, čo je jej historický rekord. Zostatok peňažných prostriedkov ku koncu roka 2023 je u VšZP v hodnote 198 miliónov eur a v prípade ZP Union je to 102 miliónov eur,“ poznamenal úrad.

ÚDZS poukázal aj na vynakladanie zdrojov na prepoisťovaciu kampaň. Pripomenul, že zdravotné poisťovne mali prvýkrát povinnosť oznámiť počet aj výšku vyplatených odmien osobám, ktoré sprostredkovali prijaté prihlášky za minulý rok.

„Za rok 2023 boli vyplatené odmeny v celkovej výške viac ako 5,6 milióna eur. Priemerná výška odmeny (provízie) za sprostredkovanie jednej prihlášky bola pritom na úrovni 45 eur,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko