Na hlavný obsah

Čoskoro začne platiť novela vyhlášky o dopravnom značení: Aké zmeny čakajú vodičov od 1. apríla?

Začne platiť novela vyhlášky o dopravnom značení.

Čoskoro začne platiť novela vyhlášky o dopravnom značení: Aké zmeny čakajú vodičov od 1. apríla?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré pravidlá cestnej premávky sa zmenia. Tento rok začne platiť novela vyhlášky o dopravnom značení. Slovensko sa zmenami prispôsobuje európskym štandardom. Na cestách to však môže spôsobiť chaos.

Križovatka už nebude ukončovať príkazové a zákazové značky. To je jedna z noviniek. Podľa polície je zmena na mieste keďže doteraz vodiči mali často zmätok v tom, čo je križovatka a čo len výjazd alebo vjazd.

„Posúdiť tieto skutočnosti v danom okamžiku a počas jazdy, v takomto prípade, je komplikované. Naopak, pri novom princípe tam bude explicitne uvedená značka ukončujúca zákaz, takže vodič vie o skončení zákazu a presne vidí, kde ten zákaz končí,“ vysvetlila Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie policajného prezídia.

Aké zmeny v doprave prinesie platnosť novely vyhlášky o dopravnom značení 1. apríla zisťovala v Správach RTVS redaktorka Andrea Škutová:

Každý príkaz, zákaz alebo regulácia rýchlosti, ktorá platí na istom úseku, bude mať svoj začiatok aj koniec. Úsek, ktorý bude takto označený, bude mať prednosť aj pred značkou začiatok a koniec obce.

„Pokiaľ sa v tomto úseku nachádza križovatka, ktorá umožňuje príjazd aj iným vodičom na cestu, tak po tejto križovatke, musí správca cesty buď tú dopravnú značku obmedzenú rýchlosť obnoviť, alebo pokiaľ ju nechce obnoviť, tak musí zase regulačnou značkou túto obmedzenú rýchlosť zrušiť,“ priblížil dopravný analytik Ján Bazovský.

Koniec pre žlté čiary

Po novom končia aj žlté čiary, ktoré značia zákaz státia a zastavenia. Vodiči si ich často mýlia s dočasnými žltými čiarami. „Ich odstránenie sa dá nahradiť napríklad zvislými dopravnými značkami, alebo všeobecnou úpravou,“ pokračoval Bazovský.

Na zmeny sa budú musieť pripraviť aj samosprávy. V prípade meškania so zavádzaním nových pravidiel, doprava sa môže spomaliť doprava a vodiči budú dostávať pokuty. „Ministerstvo vnútra v súčasnosti rokuje so zástupcami samospráv a ďalšími subjektami k témam, ktoré vyvstávajú z tejto problematiky,“ dodal rezort vnútra.

Takéto pravidlá platia aj v iných európskych krajinách. Zmeny začnú platiť od 1. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko