Na hlavný obsah

Zrýchlenie procesov a menej byrokracie: Rezort investícií si to sľubuje od novely, ktorú predkladá

Novela má priniesť viacero kľúčových opatrení.

Zrýchlenie procesov a menej byrokracie: Rezort investícií si to sľubuje od novely, ktorú predkladá
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. Foto: TASR/Dano Veselský

Zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom. To sú hlavné ciele návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý pripravilo ministerstvo investícií (MIRRI).

Predkladá ho do medzirezortného pripomienkového konania. Na štvrtkovej (8. 2.) tlačovej konferencii o novele informoval šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD).

Novela podľa MIRRI prinesie viacero kľúčových opatrení. Prvým je zmena limitov pre jednotlivé postupy vo verejnom obstarávaní. V súčasnosti môže obstarávateľ mimo zákona nakúpiť tovary, služby a stavebné práce do 10 000 eur.

Po novom sa má tento limit zdvihnúť na 50 000 eur. Únia limit v tomto prípade nedefinuje, podľa Rašiho ide približne o európsky priemer.

Kontrola podľa ministra zostane zachovaná. Obstarávateľ je povinný zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv. Všetci obstarávatelia, okrem obcí a miest do dvetisíc obyvateľov, ktoré nemajú zriadené oficiálne webové sídlo, by museli zverejňovať aj objednávky a faktúry.

Zámerom návrhu je odstránenie tzv. goldplatingu, podčiarkol Raši. Ponechané tak zostanú len limity, ktoré vyžaduje EÚ. Navýšia sa limity pri podlimitných zákazkách na stavebné práce, pri ktorých nemožno podať námietky, a to z 800 000 eur na 1,5 milióna eur.

Pri tovaroch a službách bude limit 221 000 eur. Aby sa verejné obstarávanie čo najviac urýchlilo, vypustiť sa má inštitút žiadosti o nápravu, ktorý smernice EÚ nevyžadujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika