Na hlavný obsah

Dav zaútočil na policajnú stanicu v Paríži. Dôvodom bola smrť tínedžera

Polícia zadržala šesť ľudí.

Dav zaútočil na policajnú stanicu  v Paríži. Dôvodom bola smrť tínedžera
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Niekoľko desiatok ľudí v noci na pondelok (18. 3.) zaútočilo na predmestí Paríža pyrotechnikou a zápalnými fľašami na policajnú stanicu. Išlo o reakciu na smrť 18-ročného tínedžera pri prenasledovaní policajtmi, uvádza agentúra DPA s odvolaním na miestne médiá.

Dav počas útoku na policajnú stanicu na parížskom predmestí La Courneuve podpálil nádoby na odpadky, uviedli televízna stanica BFMTV a denník Le Parisien s odvolaním na políciu. Tá na potlačenie násilností povolala posily z okolia a zadržala šesť ľudí.

Nepokoje vyvolala smrť 18-ročného tínedžera. Ten zahynul v stredu po tom, ako sa na skútri vo štvrti Aubervilliers na severovýchode Paríža čelne zrazil s policajným autom. Stalo sa to počas prenasledovania po tom, ako mladík ignoroval výzvu zastaviť a podrobiť sa cestnej kontrole. Keď ho prenasledovalo policajné auto, prešiel na semaforoch niekoľkokrát na červenú. Polícia tvrdí, že skúter čelne narazil do prichádzajúceho policajného vozidla pri pokuse o predbehnutie auta idúceho pred ním.

Parížsky policajný prefekt zatiaľ nenašiel dôvod spochybňovať verziu svojich podriadených, príbuzní zabitého tínedžera však políciu obviňujú z úmyselného skutku.

Prípad pripomína smrť 17-ročného chlapca z júna minulého roka, ktorý zahynul počas cestnej kontroly neďaleko Paríža. Jeho smrť vyvolala rozsiahle protesty a nepokoje, ktoré vo Francúzsku zúrili niekoľko nocí a spôsobili škody v hodnote niekoľkých miliónov eur.

Počas nepokojov sa opakovane objavili aj prípady rabovania, podpaľačstva a násilných potýčok s políciou. Vláda následne pohrozila, že sa zameria na mladistvých výtržníkov a ich rodičov, násiliu zo strany polície sa však od pouličných nepokojov dostalo iba málo pozornosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet