Na hlavný obsah

Donald Trump: Ak ma nezvolia, bude to krvavý kúpeľ pre celú krajinu

Podľa Trumpa by jeho prehra vo voľbách znamenala koniec demokracie.

Donald Trump: Ak ma nezvolia, bude to krvavý kúpeľ pre celú krajinu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Exprezident USA Donald Trump tvrdí, že jeho prípadná opätovná porážka v prezidentských voľbách by znamenala aj koniec americkej demokracie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Trumpovo vyjadrenie zaznelo na jeho sobotňajšom (16. 3.) stretnutí s voličmi v Daytone v americkom štáte Ohio. Kontroverzný multimiliardár zároveň zopakoval svoje nepodložené tvrdenie, že predchádzajúce voľby z roku 2020, v ktorých prehral súboj so súčasným prezidentom Joeom Bidenom, sfalšovali.

„Ak nevyhráme tieto voľby, myslím, že už v tejto krajine žiadne ďalšie voľby nebudú,“ vyhlásil Trump. Tento týždeň zabezpečil dostatok hlasov delegátov na získanie prezidentskej kandidatúry Republikánskej strany pre novembrové voľby.

Na úvod svojho prejavu na zhromaždení v Ohiu Trump vzdal hold svojim stúpencom, ktorých väznia za násilný útok na sídlo amerického Kongresu z januára 2021. Označil ich za „patriotov“ a „rukojemníkov“.

„Ak ma nezvoleia, bude to znamenať krvavý kúpeľ pre celú krajinu,“ vyhlásil Trump, keď hovoril o problémoch amerického automobilového priemyslu. Čo konkrétne tým myslel, nie je jasné. Podľa svojho volebného štábu treba toto vyjadrenie chápať v kontexte diskusií o americkej ekonomike.

Biden prejav označil za extrémizmus

Podľa Bidenovej kampane však slová o „krvavom kúpeli“ odhaľujú Trumpov extrémizmus, túžbu po pomste a predstavujú hrozbu použitia politického násilia.

Prezidentskú nomináciu Demokratickej strany si tento týždeň prakticky zaistil Joe Biden. Doterajšími úspechmi si v primárkach taktiež zabezpečil dostatok delegátov.

Oficiálne nominácie obaja získajú až na letných nominačných zjazdoch svojich strán. Podľa prieskumov sú šance Trumpa a Bidena prakticky vyrovnané. Podľa minulotýždňového prieskumu Reuters/Ipsos medzi registrovanými voličmi je rozdiel medzi oboma kandidátmi v rámci štatistickej odchýlky.

Pozorovatelia predpokladajú, že odvetný volebný súboj medzi Bidenom a Trumpom počas nasledujúcich ôsmich mesiacov takmer určite ešte viac prehĺbi politický rozkol v USA. Súboj dvoch rovnakých prezidentských kandidátov sa v Spojených štátoch naposledy odohral v roku 1956.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet