Na hlavný obsah

Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi

Priznali vinu za piatkový útok na predmestí Moskvy.

Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi
Podozrivý z útoku na predmestí Moskvy Muchammadsobir Faizov. Foto: TASR/AP

Odnož džihádistickej organizácie Islamský štát Chorásán (IS-K) sa na sociálnych sieťach údajne vyhráža Rusku ďalšími útokmi.

A to len štyri dni po tom, ako sa prihlásila k útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal najmenej 137 obetí na životoch a desiatky zranených. V utorok (26. 3.) o tom informoval týždenník Newsweek.

Údajnú hrozbu, ktorej pravosť dosiaľ nie je potvrdená, zverejnila tadžická pobočka IS-K v reakcii na správy o brutálnom mučení štyroch Tadžikov. Tí sú v Rusku obvinení zo spáchania zmieneného teroristického útoku v Crocus City Hall.

V pondelok (25. 3.) na súde priznali vinu. Na pojednávanie sa však dostavili s modrinami a opuchnutými tvárami, pričom jeden mal dokonca previazané ucho a ďalšieho priviedli na nemocničnom ležadle.

Virtuálny plagát

Predmetná vyhrážka IS-K sa vo forme virtuálneho plagátu v utorok objavila v iránskych médiách. Jej screenshoty následne kolovali medzi užívateľmi sociálnej siete X. Zdieľal ich napríklad aj poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko a vo veľkom sa objavovali aj na ruskej platforme Telegram.

Jej ruská jazyková mutácia má nadpis „Hrozba všetkým krutým Rusom vrátane Putina“ a je na nej obrázok maskovaného muža s nožom v ruke.

Na plagáte sa ďalej píše: „Nemyslite si, že nemáme možnosť pomstiť našich bratov, ktorých držia ako rukojemníkov. Piatkovým útokom sme vám ukázali, že ak Allah dá, mudžahedíni Islamského štátu vás môžu potrestať za vašu brutalitu.“

Pri útoku zahynulo najmenej 137 ľudí

Útok v koncertnej sále centra Crocus City Hall neďaleko Moskvy sa odohral v piatok 22. marca krátko pred začiatkom koncertu ruskej rockovej skupiny Piknik. Do komplexu vtrhli neznámi muži v maskovacích odevoch a spustili paľbu na návštevníkov a personál.

V budove okrem streľby vypukol aj požiar. Zahynulo najmenej 137 ľudí a ďalších vyše 180 utrpelo zranenia. K útoku sa prihlásila IS-K.

Ruský prezident Vladimir Putin však naznačil, že útok mal prepojenie na Ukrajinu, nijaké dôkazy však v tomto smere neposkytol. Tvrdil tiež, páchatelia sa pokúsili utiecť smerom na Ukrajinu. Kyjev akúkoľvek prepojenie s útokom dôrazne odmietol.

Moskva zároveň dosiaľ nepotvrdila, že za útokom je skutočne Islamský štát, pričom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že nie je vhodné sa k takémuto tvrdeniu vyjadrovať, kým v prípade prebieha vyšetrovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet