Na hlavný obsah

Ruská tajná služba údajne zabránila ďalšiemu teroristickému útoku

Rus, ktorý útok pripravoval, sa pri zatýkaní odpálil.

Ruská tajná služba údajne zabránila ďalšiemu teroristickému útoku
Ruskí policajti. Foto: TASR/AP

Ruská tajná služba FSB v utorok (26. 3.) oznámila, že zabránila teroristickému útoku v Samarskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska.

Podľa FSB útok pripravil Rus spolupracujúci s Ruským dobrovoľníckym zborom (RDK), ktorý bojuje na ukrajinskej strane vo vojne na Ukrajine. Pri zatýkaní prišiel o život, keď sa odpálil. Uviedla to FSB podľa agentúry TASS.

Tvrdenie FSB prichádza len deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin priznal, že teroristický útok v Krasnogorsku pri Moskve, ktorý si vyžiadal životy najmenej 139 ľudí, spáchali radikálni islamisti.

Putin však opäť vyslovil podozrenie, že zločin si mohlo objednať ukrajinské vedenie. Na tento účel stanovil úlohy pre ďalšie vyšetrovanie.

FSB tvrdí, že „komplic RDK“ v Samarskej oblasti sa riadil pokynmi svojho „kurátora“ a z tajnej skrýše vyzdvihol vopred pripravené výbušné zariadenie.

Mal vyhodiť do vzduchu miesto, kde nemenovaná dobrovoľnícka organizácia prijímala humanitárnu pomoc. Výbušné zariadenie aktivoval, keď ho zatkli. Žiadne bezpečnostné sily ani civilisti sa nezranili.

Organizátor kritizoval ruskú armádu

Podľa ruských oficiálnych médií údajný organizátor atentátu už dva roky kritizuje ruskú armádu počas ruskej agresie na Ukrajine. V septembri minulého roka ho podľa FSB na spoluprácu naverbovala ukrajinská tajná služba s pomocou člena RDK.

Pri domovej prehliadke u podozrivého teroristu sa našlo laboratórium na výrobu výbušnín a súčiastky na výrobu improvizovaného výbušného zariadenia.

Korešpondencia v jeho mobilnom telefóne „potvrdzuje účasť komplica RDK na teroristických aktivitách koordinovaných ukrajinskými špeciálnymi službami“. Uviedla FSB, ktorá je nástupcom tajnej polície KGB z čias Sovietskeho zväzu.

Ukrajina účasť na útoku popiera

Ukrajina opakovane poprela akúkoľvek účasť na piatkovom (22. 3.) útoku v Krasnogorsku, ku ktorému sa tiež opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Ruské orgány už počas víkendu oznámili zadržanie jedenástich osôb vrátane štyroch údajných páchateľov útoku. Tých medzitým súd vzal do väzby.

Podozriví pochádzajú z Tadžikistanu, kde podľa médií afganská odnož teroristickej organizácie Islamský štát verbuje svojich stúpencov.

Žiadna kritika hlavy štátu

Zahraničné médiá pripomínajú najmä to, že Putin ignoroval a verejne prirovnal k vydieraniu a zastrašovaniu nedávne americké varovanie, že extrémisti plánujú útok v Moskve.

Podľa očitých svedkov ozbrojenci v piatok prenikli do koncertnej sály s tisíckami ľudí bez akýchkoľvek bezpečnostných kontrol alebo iných prekážok. Po krvavom útoku sa im dokonca podarilo z miesta konania koncertu ujsť.

V ruských médiách sa však neobjavila žiadna kritika hlavy štátu, ktorá si v tohtomesačných voľbách zabezpečila ďalších šesť rokov v Kremli.

Petrohradské médiá v utorok informovali o zatknutí obyvateľa Petrohradu, ktorý sa na sociálnych sieťach pýtal, čo by sa stalo, keby sa útok neuskutočnil v Krasnogorsku, ale v Kremli.

Polícia zverejnila nahrávku, na ktorej sa zadržaný muž kaja a ľutuje svoje činy, uviedol na svojej webovej stránke denník Kommersant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet