Na hlavný obsah

Výročie Sviečkovej manifestácie: Proti modliacim sa ľuďom so sviečkami v rukách brutálne zasiahla polícia

Na námestie vtedy prišlo zhruba dvetisíc veriacich.

Výročie Sviečkovej manifestácie: Proti modliacim sa ľuďom so sviečkami v rukách brutálne zasiahla polícia
Na snímke pamätník Sviečkovej manifestácie. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko si pripomína 36. výročie sviečkovej manifestácie. Veriaci na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave žiadali od vtedajšieho komunistického režimu náboženskú a občiansku slobodu. Štátna moc pokojné zhromaždenie násilne potlačila.

Sviečkovú manifestáciu za náboženskú i občiansku slobodu a za menovanie katolíckych biskupov v bývalom Česko-Slovensku zorganizovala „tajná“ Cirkev na Slovensku.

Prvotný impulz prišiel práve od výkonného podpredsedu Svetového kongresu Slovákov Mariána Šťastného – uskutočniť sériu demonštrácií pred československými zastupiteľskými úradmi v zahraničí. Dal ponuku predstaviteľom tajnej cirkvi, aby sa pridali.

Výročiu Sviečkovej manifestácie sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Na manifestáciu 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa jej hlavní organizátori nedostali. Štátna bezpečnosť ich zaistila, veriacich to však neodradilo.

„To bol hviezdny okamih Slovenska. To bol okamih, kedy bolo správne slovo vyslovené v správnu chvíľu. Niečo dozreje medzi nebom a zemou. Ľudia tam podali obrovské svedectvo,“ spomína zvolávateľ Sviečkovej manifestácie František Mikloško.

Nasadili vodné delá

Na námestie vtedy prišlo zhruba dvetisíc veriacich, ďalší boli v bočných uličkách. Vydržali plánovanú polhodinu.

„Zasahujúce jednotky začali tých ľudí vytláčať z priestoru námestia polievacími vozidlami, nasadili vodné delá,“ opisuje historik na Trnavskej univerzite Pavol Jakubčin.

„Zadržali okolo 150 ľudí. Európsky parlament rezolúciou odsúdil brutálny zásah. Aj pod týmto tlakom súdne procesy už neboli také, ako v 50. rokoch,“ priblížil historik Ústavu pamäti národa František Neupauer.

František Mikloško spomína, že o tomto nenásilnom odpore ľudí proti totalitnému režimu písal vtedy celý svet. „Proti modliacim sa ľuďom, ktorí držali sviečky v rukách, zasiahla polícia tým najbrutálnejším spôsobom,“ povedal.

Historik z Ústavu pamäti národa pripomína slová vtedy zatknutej rakúskej novinárky, že Sviečková manifestácia otvorila cestu k pádu komunistického režimu v celej strednej Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko