Na hlavný obsah

Majstri si zbalili nástroje a odišli. Ako dopadne obnova kaštieľa v Jelšave, nikto nevedel. Teraz majú nový termín

Na obnovu získalo mesto milión eur z nórskych fondov.

Majstri si zbalili nástroje a odišli. Ako dopadne obnova kaštieľa v Jelšave, nikto nevedel. Teraz majú nový termín
Na snímke kaštieľ v Jelšave. Foto: RTVS

V Jelšave pokračujú s obnovou západného krídla kaštieľa Coburgovcov. Vlani, len pár týždňov pred dokončením prác, odišli zo stavby majstri. Hrozilo, že rekonštrukciu mesto nestihne a bude musieť vrátiť milión eur. Práce musia dokončiť do konca apríla.

Stavebné práce v západnom krídle kaštieľa sa začali v roku 2022 a mali byť hotové v auguste minulého roka. Začiatkom leta si však stavebníci zbalili svoje náradie a materiál a obnova priestorov sa zastavila.

„Hrozilo, že budeme musieť vracať už aj preinvestované finančné prostriedky, čo si neviem predstaviť,“ povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár.

Na celkovú obnovu získalo mesto jeden milión eur z nórskych fondov. Na jeseň preto vyhlásili verejné obstarávanie na nového zhotoviteľa. Práce majú byť ukončené do konca apríla.

„Ide hlavne o dokončenie interiérov. Už je vo výrobe schodisko interiérové, musia sa dokončiť pokládky dlažby, určitá časť pôjde pod komplexnú obnovu fasády,“ informovala koordinátorka obnovy kaštieľa Viera Kozárová.

„Suma je okolo 400-tisíc eur, ktorú treba doinvestovať. Firma prevzala stavbu začiatkom marca, vyzerá to tak, že krátky termín na dokončenie výstavby, ktorého sme sa báli, sa stihne určite,“ zhodnotil Milan Kolesár.

Ako to vyzerá s obnovou kaštieľa v Jelšave zisťovala v Správach RTVS redaktorka Martina Beshirová:

Nové zázemie

V obnovenej časti kaštieľa bude informačné centrum pre turistov, ale aj miesto na semináre a workhsopy. „Budeme mať konferečnú miestnosť, kaviareň, dielne pre remeslá, lapidárium. Ide o to, že tu budú aj kancelárie, toalety, zázemie vybudované, vykurované priestory,“ opísala Viera Kozárová.

Kaštieľ Coburgovcov dlhé roky chátral. Mesto Jelšava sa od roku 2015 zapája do národných projektov na obnovu kultúrnych pamiatok a počas pracovných sezón zamestnávala približne dvadsať ľudí. Niektorých z nich aj teraz zamestnal nový zhotoviteľ.

„Na kaštieli mám dosť odpracované. Som rád, že som tu. Určite je dobré, že je tu nejaká práca, keby tu ten kaštieľ nebol, tak ťažko by to bolo. Od tej doby, čo sa začalo obnovovať, veľa ľudí už vie, že existuje jelšavský kaštieľ,“ podotkol obyvateľ Jelšavy František Grlák.

V pláne je aj dokončenie výmeny strechy, obnovenie suterénu a skrášlenie vonkajšej fasády kaštieľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny