Na hlavný obsah

Minulý rok sa výstavbe bytov darilo. Ich počet dosiahol druhú najvyššiu hodnotu od vzniku Slovenska

Viac ako štvrtinu postavili v Bratislavskom kraji.

Minulý rok sa výstavbe bytov darilo. Ich počet dosiahol druhú najvyššiu hodnotu od vzniku Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Počas roka 2023 sa v SR dokončilo spolu 20 891 bytov, čo bol len o 3,3 percent vyšší počet ako v roku 2022. Z dlhodobého hľadiska bola aktuálna výstavba dynamickejšia ako pred pandémiou.

Počty dokončených bytov o pätinu prevyšovali predpandemický priemer. Aktuálny počet dokončených bytov v roku 2023 predstavoval druhú najvyššiu hodnotu od vzniku samostatného Slovenska. Vyšší počet ako vlani bol len v roku 2020. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Naďalej bola najväčšia koncentrácia výstavby v regióne okolo hlavného mesta, viac ako štvrtina z bytov postavených v SR v roku 2023 bola práve na území Bratislavského kraja.

Z hľadiska regionálneho vývoja medziročne vzrástol počet dokončených bytov v polovici krajov SR, najdynamickejšie v Banskobystrickom kraji (takmer o polovicu) a v Bratislavskom kraji (o viac ako štvrtinu).

Vývoj v regiónoch

V dlhodobom porovnaní bol vývoj v regiónoch pozitívny vo všetkých krajoch. Okrem Bratislavského kraja počty dokončených bytov výrazne prevyšovali hodnoty z rokov pred pandémiou.

Súčasne v roku 2023 pokračovalo zaostávanie rozbehu výstavby. Začalo sa stavať len 18 000 nových bytov, o 13 percent menej ako v roku 2022. Trend spomalenia vydávania stavebných povolení sa prejavil naprieč regiónmi Slovenska

V Košickom kraji bol prepad do 40 percent a v piatich ďalších do 22 percent. Začiatok výstavby výraznejšie zrýchlil len v Prešovskom kraji.

Spomalenie novej výstavby sa prejavilo aj v porovnaní s predpandemickým obdobím. Začalo sa stavať o takmer 14 percent bytov menej, pričom dynamický pokles (o viac ako 40 percent evidovali) v Bratislavskom a Košickom kraji. Naopak, začiatok výstavby takmer o polovicu vzrástol v Prešovskom kraji.

V posledných troch mesiacoch roka 2023 sa v SR dokončilo 6 870 bytov, čo predstavovalo najvyšší počet dokončených bytov v poslednom štvrťroku od roku 2010.

Počet kolaudácií sa medziročne zvýšil o takmer 14 percent, a súčasne bol o 13,8 percent vyšší ako v priemere počas 4. štvrťrokov pred pandémiou. Dokončené byty v rodinných domoch síce prevažovali nad bytmi v bytových domoch, ich podiel z celku s hodnotou 56 perecent bol však najnižší za posledných 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko